Ministerie gaat niet in op document over Bos

DEN HAAG - Het ministerie van Algemene Zaken gaat niet inhoudelijk in op berichten over een topambtenaar die in een gesprek met de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Ivo Daalder in 2009 zou hebben gezegd dat in de discussie over verlenging van de missie in Afghanistan de druk op toenmalig PvdA-vicepremier Wouter Bos opgevoerd zou moeten worden.

ANP

De NOS meldde donderdag op basis van een document van klokkenluiderswebsite WikiLeaks dat de topambtenaar zei dat Bos duidelijk moest worden gemaakt dat het voor zijn internationale carrière beter zou zijn om zich wel achter de verlenging van de missie te scharen. De NOS kreeg onlangs van WikiLeaks duizenden documenten over het diplomatieke verkeer tussen de Amerikaanse ambassade in Den Haag en de Amerikaanse overheid.

Voor rekening van de opsteller
Volgens het ministerie van Algemene Zaken komt de inhoud van het document voor rekening van de opsteller. De Tweede Kamer heeft om een brief gevraagd over de WikiLeaks-documenten en het kabinet bereidt een reactie voor. Het kabinet vindt het 'weinig vruchtbaar om ad hoc te reageren op iedere snipper informatie die is losgekomen of nog gepubliceerd gaat worden'.

Desgevraagd bevestigt het ministerie dat de ontmoeting tussen de topambtenaar en de Amerikaanse NAVO-ambassadeur in november 2009 heeft plaatsgevonden. Het ging om een toevallige ontmoeting in de marge van een bezoek aan Brussel.

PvdA verontwaardigd
De PvdA reageert verontwaardigd op de inhoud van het WikiLeaks-document. Net als eerder deze week eist de partij opheldering. Eerder deze week kwam in WikiLeaks-documenten al naar voren dat een topambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken eveneens de Amerikanen heeft gevraagd Bos onder druk te zetten rond Afghanistan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden