Ministerie en stichting ruziën over milieukeur

Het ministerie van Economische Zaken is boos omdat de Nederlandse Stichting Milieukeur het Europese ecolabel als inferieur afschildert. 'U doet alsof het Nederlandse milieukeur geweldig is en het Europese label maar zo-zo', zei de EZ-ambtenaar A....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Woensdag presenteerde de stichting het milieukeur voor toiletpapier, waarvoor twee fabrikanten zich hebben gemeld. Dat zijn Dacor, die aan de Vereniging van Nederlandse Reformhuizen levert, en de Zwitserse papierfabriek Horgen, die ook in de Benelux zaken doet.

Er zit nog niet veel tempo in de uitgifte van de milieukeur. Sinds de oprichting van de stichting eind 1992 zijn schrijfblokken, kattebakvulling en nu toiletpapier (ongebleekt, niet ontinkt en gemaakt uit papierafval) de enige produkten met dit keurmerk. Binnenkort volgen schoenen, ordners, ringbanden en kopieerpapier.

Giezeman schrijft de trage voortgang onder meer toe aan het getouwtrek in Europa. 'Veel bedrijven zitten te wachten op het Europese ecolabel.' Dit label kunnen bedrijven veel gemakkelijker behalen.

Het Nederlandse milieukeur, een vuist met een stempel, wordt op de verpakking afgedrukt en daarmee weet de consument dat het produkt dit milieu-etiket echt verdient. Dit in tegenstelling tot veel nepkeurmerken, zoals pijlen, groene blaadjes en groene stippen, die fabrikanten zelf op hun produkten zetten om de verkoop te bevorderen.

Volgens Hey doet Giezeman alsof het Europese keur inferieur is. 'Nederland kan wel vooraan lopen met een gedegen milieukeur, maar dat bestrijkt maar een klein gebied. Als in de Europese Unie schonere produkten worden gekocht met het ecolabel met lagere milieu-eisen, is dat voor het milieu uiteindelijk gunstiger', was haar stelling.

J. Kappeler van het Zwitserse bedrijf Horgen vond deze redenering niet helemaal onzinnig. 'Maar als de eisen voor een milieukeur te laag zijn, dan haalt elk Nederlands produkt het Europese ecolabel. Dan is er voor de consument niets meer aan. Produkten met een milieukeur moeten zich juist onderscheiden van vuilere produkten', vindt Kappeler.

Volgens de Zwitser loopt het Europese ecolabel van geen kant. 'Nog niemand heeft het label aangevraagd. Het Nederlandse milieukeur is doorzichtig. Het geeft precies aan waaraan een produkt moet voldoen om deze onderscheiding te kunnen krijgen.'

R. Erdmann van het Nederlands Inkoop Centrum zei dat schrijfblokken met het milieukeur de standaard witte bloknotes verdringt. 'Het ministerie van Economische Zaken moet er nog aan beginnen. Daar moet nog heel wat worden gepraat.' Maar volgens Hey is het kinnesinne, omdat 'wij met de concurrent in zee zijn gegaan'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.