'Ministerie en NAM negeerden veiligheid volledig bij gaswinning'

Het Ministerie van Economische Zaken en de NAM hebben bij gaswinning in de provincie Groningen jarenlang de veiligheid van bewoners genegeerd. Beide partijen zouden enkel oog hebben gehad voor de economische baten van het aardgas. Ook het Staatstoezicht op de Mijnen heeft zich tot aan 2013 niet als kritische waakhond opgesteld.

Aardbevingsschade in Groningen Beeld anp
Aardbevingsschade in GroningenBeeld anp

Dat stellen de NOS en RTV Noord op basis van een vertrouwelijk conceptrapport van de Onderzoeksraad van Veiligheid. Volgens de Onderzoeksraad was al in 1993 duidelijk dat gaswinning uit het Groninger veld aardbevingen veroorzaakt. De autoriteiten, de NAM en onderzoeksinstellingen als het KNMI en TNO ondernamen echter geen actie. 'Veiligheidsrisico's voor burgers werden niet onderkend', aldus de Raad.

Kritische geluiden werden bovendien lange tijd genegeerd of afgedaan als onzinnig. 'De Onderzoeksraad acht het aannemelijk dat het de experts, te typeren als de gevestigde orde, heeft ontbroken aan een open houding tegenover afwijkende opvattingen', schrijven de onderzoekers. En: 'Doordat andere ministeries en lokale overheden niet of nauwelijks betrokken zijn bij de besluitvorming over de gaswinning was er geen ruimte voor tegengeluiden.'

Gasgebouw

De Onderzoeksraad kraakt ook harde noten over het zogeheten 'gasgebouw'. Dat is de constellatie van bedrijven als NAM, GasTerra, Shell en ExxonMobil waarin de gaswinning en -handel in Nederland is geregeld. 'De besluitvorming is in handen van minder dan tien personen. De kleine kring maakt het moeilijk elkaar kritisch tegemoet te treden en werkt interne gerichtheid in de hand', zo staat in het conceptrapport.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begon het onderzoek naar veiligheidsaspecten bij gaswinning in januari 2014, op verzoek van minister Kamp (Economische Zaken). De definitieve versie van het rapport zal in februari verschijnen. Betrokken partijen krijgen nog de mogelijkheid op de conceptversie te reageren, waardoor de conclusies mogelijk worden afgezwakt.

Gaskraan

De openbaring van delen van het rapport komt op een saillant moment. Maandag komt verantwoordelijk minister Henk Kamp (Economische Zaken) naar Groningen om zijn recente gasbesluit toe te lichten. In december besloot de minister dat de gaswinning de komende twee jaar opnieuw enigszins beperkt wordt, tot maximaal 39,4 miljard kuub per jaar. In januari 2014 werd de gasproductie al gemaximeerd op 42,5 miljard kuub. Volgens Groningse bestuurders moet de gaskraan echter aanzienlijk dichter worden gedraaid om het risico op aardbevingen daadwerkelijk te beperken.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden