Ministerie dekte eerder schoolfraude af

Het ministerie van Onderwijs heeft in 1984 een grote fraudezaak aan een Haagse avondschool met zachte handen afgewikkeld, om te voorkomen dat de toenmalige minister Deetman beschadigd zou raken....

Het ministerie van Onderwijs vorderde in 1984 wel het gefraudeerde geld terug, maar deed geen aangifte tegen de school, uit angst de positie van Deetman in gevaar te brengen. Deetman was, voor hij staatssecretaris en later minister werd, betrokken bij de school. In een vergelijkbaar fraudegeval in hetzelfde jaar werd tegen een school in Hoorn wel aangifte gedaan.

Vrolijk is nu directeur-generaal hoger onderwijs op het ministerie. Zijn directe ondergeschikte, Jacob Zuurmond, werd onlangs door minister Hermans naar huis gestuurd. Hij zou klachten over fraude in het hoger beroepsonderwijs (hbo) niet serieus hebben genomen. Hermans heeft daarmee volgens collega's en oud-collega's van Zuurmond de verkeerde gestraft. Zuurmond zou de zaak niet hebben mogen onderzoeken van zijn baas.

Het ministerie wil op die aantijging niet reageren. Het stelt wel dat er volkomen ten onrechte vraagtekens worden gezet bij de integriteit van Vrolijk.

Er kwam uiteindelijk toch een onderzoek in het hbo, maar dat gebeurde pas nadat een klokkenluider de media en de Tweede Kamer had ingeschakeld. Hij was ontevreden over het ministerie. Toen de zaak in de openbaarheid kwam, gelastte Hermans alsnog een onderzoek.

De klokkenluider heeft inmiddels een officiële klacht ingediend tegen de wijze waarop hij door het ministerie en Vrolijk is behandeld. De minister vordert van zes hogescholen geld terug. Hij heeft tevens het Openbaar Ministerie ingeschakeld.

De Tweede Kamer bespreekt de fraude in het hbo vandaag. Een meerderheid lijkt geen genoegen te nemen met de inspanningen van Hermans tot nu toe. Deze Kamerleden willen dat de Algemene Rekenkamer een onderzoek instelt naar de hbo-fraude. Hermans vindt dat niet nodig. Hij vordert intussen wel 29 miljoen euro terug van zes hogescholen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden