Ministerie, blijf bij je leest

De ingezonden lezersbrieven van maandag 21 maart.

Jan Roos (GeenPeil), Harry van Bommel (Kamerlid SP), Geert Wilders (leider PVV) en Thierry Baudet (GeenPeil). Beeld Javier Muñoz
Jan Roos (GeenPeil), Harry van Bommel (Kamerlid SP), Geert Wilders (leider PVV) en Thierry Baudet (GeenPeil).Beeld Javier Muñoz

Brief van de dag: Een ministerie is geen politieke partij

Met verbazing heb ik kennis genomen in het artikel 'Ja-kamp sombert over uitblijven echte campagne' (Ten eerste, 18 maart) van het bestaan van een 'projectteam' bij het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het Oekraïnereferendum om 'meer passie' in het debat te brengen. Projectteam is hier een eufemisme voor een actieve bijdrage aan het 'Ja-kamp'. In mijn wellicht naïeve opvatting gold 'Buza' als een overheidsorgaan dat de belangen van Nederland in het buitenland behartigt en de continuïteit van het Nederlandse buitenlandbeleid waarborgt. Niet als een propaganda-apparaat ter beïnvloeding van het binnenlandse democratische proces. Het ministerie lijkt zich dus ofwel voor het karretje van de regering-Rutte te hebben laten spannen, dan wel een eigen politieke agenda te voeren - geen van beide kerntaken van het ministerie. Dit is des te opmerkelijker daar waar in dezelfde krant gerept wordt van mogelijke verkwisting van campagnegeld (lees: belastinggeld) in het 'nee-kamp'. In tijden van grote internationale onrust doet het ministerie er beter aan zich te onthouden van inmenging in de Nederlandse democratische politiek en zich te richten op datgene waarvoor het in het leven is geroepen. Namelijk, in de gaten houden wat er elders in de wereld gebeurt, opdat de burger hier in vrijheid zijn democratisch recht kan laten gelden.

Rutger Kaput, PhD kandidaat politieke filosofie, St Antony's College, Oxford University

Tip voor referendum

Voor iedereen die twijfelt over het idiote Oekraïnereferendum heb ik een tip. Bent u principieel tegen dit misbruik van het referendum door puberale lieden als Jan Roos en Thierry Baudet, maar zou u het nog onverteerbaarder vinden wanneer de nee-stemmers zouden gaan winnen, houd dan gedurende de dag de opkomstcijfers scherp in de gaten.

Mocht het er naar uitzien dat het nee-kamp de meerheid krijgt, dan kunt u zich op het laatste moment naar het stembureau haasten voor een ja-stem. Hopelijk blijft het opkomstpercentage zo ver onder de dertig procent, aan u heeft het in ieder geval niet gelegen.

Marjolein Zaal, Leiden

Jan Roos. Beeld anp
Jan Roos.Beeld anp

Ga stemmen

Regelmatig wordt in de media door diverse personen aangevoerd dat een referendum over het handelsverdrag met Oekraïne niet op zijn plaats is. Een vreemd argument als je bedenkt dat de aanvragers alle regels die daarvoor gelden correct hebben toegepast.

Een referendum biedt de mogelijkheid te toetsen of een door de overheid genomen beslissing aansluit bij de wens van het volk. Het is bizar dat men daar tegen is. Een referendum doet uitsluitend waar het voor bedoeld is. Dus ga gewoon stemmen. Wie tegen referenda is heeft een grandioze mogelijkheid dit te keren.

Verzamel voldoende handtekeningen en vraag een raadgevend referendum aan.

Th. van der Wiel, Culemborg

Overwinnaar

Ik ben geen weduwnaar van een verliezer, maar van een 43-jarige overwinnaar, een sterke vrouw die haar gezin achter liet. Al ruim negen jaar stoor ik me mateloos aan de uitspraak : 'Hij / zij heeft kanker overwonnen.' Deze uitspraak treft mij keer op keer tot op het bot en doet erg veel pijn. Mijn vrouw heeft kanker namelijk niet overwonnen!

Niet overwonnen omdat ze geen vechter was, maar gewoon omdat het niet mogelijk was.

Naast het gevecht met zichzelf en haar ziekte, heeft ze gevochten voor haar gezin, ze heeft ons alles meegegeven voor onze toekomst, zodat wij verder konden zonder haar. Ze heeft afscheid genomen van haar eigen leven en de mensen om zich heen. Natuurlijk wilde ze niet sterven, en ook geen afscheid nemen van het leven, dat wil niemand.

Wat ben ik trots en dankbaar dat ze de kracht had om ons de toekomst te geven. Verban alstublieft de uitspraak 'hij / zij heeft kanker overwonnen'. Kanker overwin je niet, maar in sommige gevallen overleef je kanker. En dat is goed. Een kankerpatiënt die kanker niet overleeft is geen verliezer of iemand die opgeeft. Redactie, bedankt voor het artikel 'Opgeven is een optie' (+) in Vonk van 19 maart!

Herman Linthuis, Valkenswaard

Hart onder de riem

In de Volkskrant zijn naar aanleiding van het tienjaarlijks onderzoek 'God in Nederland' een tweetal artikelen opgenomen en wel onder de titel 'Niet God, maar Nederland verdient ons medelijden' van Anton de Wit en van Elma Drayer met als kop 'Hij blijft heus nog wel even' (O&D, 18 maart).

Na de vaak wat negatieve berichten over de religieuze staat van Nederland, mogen de hierboven genoemde artikelen best als een hart onder de riem voor velen van ons worden gezien.

Familie Louman, Ermelo

Herkenbaar

Ik heb 'Het Klaaglied van Annet' als gouwe-trouwe Matthäus Passionbezoekster, puntsgewijs doorgenomen en vond daar erg veel herkenbaars in (U, 19 maart). Annet Veenstra (25) waarschuwt ook voor vallende programmaboekjes.

Maar het zij mij vergeven als ik erken gaarne het tekstboekje, inmiddels zwaar vergeeld en beduimeld, tóch op mijn schoot te leggen om met nog meer invoeling dit oratorium te beleven. Brengt mij trouwens bij punt 5: het applaus. Dat is ongebruikelijk bij een dergelijk muzikaal werk. Dan blijf je stil...en...zítten.

Zo, en nu kijk ik uit naar zaterdag 26 maart a.s. Reken maar dat ik in De Grote of St.Jacobskerk, hier in Den Haag, weer ruim op tijd aanwezig zal zijn!

Géraldine Stigters, Den Haag

Abdeslam

Het profiel over Salah Abdeslam zaterdag zegt dat hij een in België geboren Fransman is van Marokkaanse afkomst. Hij is dus geboren in België. Hij is in België opgegroeid en ging er naar school. Verder wordt er enkel werk in België genoemd.

Wat maakt hem een Fransman?

Sandra Ickenroth, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden