Ministerie behoedt belangrijke evenementen voor betaal-tv

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft een uitvoerige lijst opgesteld van culturele en sportieve evenementen die hoe dan ook ongecodeerd op televisie te zien moeten zijn....

Van onze verslaggever

Noël van Bemmel

AMSTERDAM

De lijst van OCW is het gevolg van een richtlijn van de Europese Commissie. Die bepaalde begin vorig jaar dat grote evenementen vrij toegankelijk moeten zijn voor het publiek. Sindsdien werken alle lidstaten aan een lijst die specifiek is voor het land en de bevolking. Engeland heeft al langer zo'n lijst, maar die is aanmerkelijk korter dan de Nederlandse.

Van belang voor de culturele identiteit van de bevolking acht het Nederlandse ministerie onder meer het Eurovisie Songfestival, het Nieuwjaarsconcert in Wenen, het Prinsengrachtconcert en de Matthäus Passion in Naarden. Deze programma's moeten rechtstreeks en volledig op het 'open net' (commercieel dan wel publiek) te zien zijn.

Ook op de lijst, maar met minder hoge prioriteit: Pinkpop, de opening van de Boekenweek, het filmfestival Rotterdam, de Nederlandse Dansdagen in Maastricht en de uitvoeringen van de Nederlandse Opera.

Op sportief gebied is een nog groter aantal evenementen opgesomd. De hoogste prioriteit (evenementen die volledig en rechtstreeks via het open net te zien moeten zijn) krijgen: de Olympische Spelen, EK's en WK's voetbal, de Champions League, Europa Cup 2 en UEFA Cup (onder het voorbehoud dat er Nederlandse deelnemers zijn), de eredivisie, de Amstel Cup, de Elfstedentocht, EK- en WK-schaatsen, halve en hele finale Wimbledon en Roland Garros (maar niet de US Open en de Australian Open), de kwartfinale van Wimbledon (indien er een Nederlander deelneemt).

Minder prioriteit, maar toch ook op de sportieve lijst: de buitenlandse bijdragen aan de Olympische Spelen, de Tour de France en de wedstrijden van de Nederlandse volleybalploeg. Deze evenementen staan op de zogeheten B-lijst: ze mogen op een later tijdstip en eventueel gedeeltelijk worden uitgezonden, maar niet achter een decoder.

Het ministerie van OCW erkent het bestaan van de lijst, maar doet geheimzinnig over de inhoud. 'Het gaat om een conceptlijst die nog ter goedkeuring aan het parlement moet worden aangeboden', zegt een woordvoerder.

De lijst is door het ministerie verstuurd naar culturele instellingen, sportbonden en televisiezenders, met het verzoek voor 1 september commentaar te geven.

Betaalzender Canal+ reageert ongelovig op het nieuws. 'De opsomming is wat aan de lange kant', zegt bestuurder W. Moerer over de lijst. 'Ik begrijp dat de Elfstedentocht op de lijst staat, we zouden dat evenement niet eens durven te kopen. Maar ik zie het culturele belang van de oefenwedstrijd Nederland-Zwitserland niet in.'

Hetzelfde geldt volgens Moerer voor evenementen als het Rotterdams Filmfestival. 'Dat moet tegen ons beschermd worden, terwijl we daar nota bene sponsor van zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden