Volkskrant AvondMaandag 9 december

Minister wil verbod op lachgas, maar coalitiegenoten D66 en VVD zitten dwars | Ko-ning Tóó-tóó! Zo bracht een knotsgekke campagne de toto weer succes

Redactie
Het inhaleren van lachgas leidt tot een kortstondige roes: de omgeving vervaagt en kleuren worden intenser waargenomen.  Beeld ANP
Het inhaleren van lachgas leidt tot een kortstondige roes: de omgeving vervaagt en kleuren worden intenser waargenomen.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Verbod op bezit, handel en productie van lachgas als roesmiddel stuit op verzet in Kamer
De risico’s van lachgas zijn zo groot dat staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) het bezit, de handel en productie van het middel wil verbieden. Het besluit, dat hij maandag met grote stelligheid naar de Tweede Kamer stuurde, stuit op verzet van coalitiepartijen VVD en D66. Het lijkt niet te kunnen rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Talkshowcarrousel: Jeroen Pauw stopt met talkshow, zijn bedrijf coproduceert opvolger met vijf duo’s
Jeroen Pauw stopt over twee weken met zijn talkshow Pauw. Dat heeft de talkshowhost laten weten via een bericht op Instagram. Hij blijft wel betrokken bij de opvolger van het programma: zijn bedrijf gaat de late night talkshow Op 1 coproduceren.

Foto ziek jongetje op ziekenhuisvloer schokt de Britten (maar niet hun premier)
Vier dagen voor de verkiezingen is de Britse premier Johnson in verlegenheid gebracht door een foto van een ziek jongetje dat op de vloer van een ziekenhuis ligt. Johnson nam maandag amper de moeite naar het schrijnende tafereel te kijken. In plaats daarvan begon hij over de noodzaak om de Brexit te voltooien.

Jack Williment-Barr ligt op de vloer van het ziekenhuis. Zijn moeder fotografeerde het jongetje en deelde de foto met de the Yorkshire Evening Post Beeld Sarah Williment
Jack Williment-Barr ligt op de vloer van het ziekenhuis. Zijn moeder fotografeerde het jongetje en deelde de foto met de the Yorkshire Evening PostBeeld Sarah Williment

Vrouwen hebben de macht in vijfpartijencoalitie in Finland
Finland krijgt een nieuwe premier: Sanna Marin (34), die daarmee de jongste zittende premier ter wereld wordt. Marin komt aan het hoofd te staan van een coalitieregering van vijf partijen die allemaal door een vrouw worden geleid. Vier van hen zijn jonger dan 35 jaar.

Video van de dag

Vanavond op tv

In La La Land (Net 5, 20.30 uur) trok regisseur Damien Chazelle een nostalgische technicolor-droomwereld op, gevuld met heerlijke liedjes en dansnummers rond een (aanvankelijk) zo zonnige liefdespaar. Meteen daarna een andere spektakelfilm op Net 5: The Great Gatsby. Glitterregisseur Baz Luhrmann wil overbrengen wat de New Yorkers voelden aan de vooravond van de beroemdste beurscrash. Meer tv-tips vind je hier.

Opinie

De dappere rechtbankrede van een 21-jarige Russische blogger: ‘Laten we het over liefde hebben’
Jegor Zjoekov (21) krijgt 3 jaar voorwaardelijke celstraf voor het op YouTube ‘aanzetten tot extremisme’. Hierbij zijn dappere rede uit de rechtbank, aldus onze correspondent Tom Vennink.

Aanraders van de redactie

Als een communistisch leider ziet Wiebes toe hoe de gaskraan figuurlijk wordt dichtgedraaid
Nu de gaswinning in Groningen stopt, begint de NAM met het ontmantelen van de productielocaties. En daar komt minister Wiebes maar al te graag voor langs. De terreinen krijgen wellicht een nieuw leven in de energietransitie.

‘Lange Paul’ was één van ’s werelds machtigste naoorlogse beleidsmakers
De Amerikaanse bankier Paul Volcker was een van de invloedrijkste naoorlogse beleidsmakers. Hij koppelde de dollar los van het goud, was tegen de bonuscultuur en stond zich voor op zijn zuinigheid.

Bewoners vakantiepark De Ossenberg worden eruit gezet: ‘Als ik hier niet meer kan wonen, ga ik liever dood’
Bij de vaste bewoners van recreatiepark De Ossenberg zit de schrik er in. Permanente bewoning mag niet meer van de gemeente, maar velen zien geen alternatief. ‘Je voelt je opgejaagd, terwijl je niemand kwaad doet.’

Bewonder van recreatiepark De Ossenberg. Beeld Marcel van den Bergh
Bewonder van recreatiepark De Ossenberg.Beeld Marcel van den Bergh

Nieuwe theorie verklaart mysterieuze tijgerstrepen op ijsmaan Enceladus=
Ze zijn uniek in het zonnestelsel, de mysterieuze barsten in het ijs op Saturnus-maan Enceladus. Wetenschappers denken nu te begrijpen hoe deze tijgerstrepen zijn ontstaan.

Zo gaven de Koning Toto-reclames de Toto weer een fris imago
Er zijn weinig reclames zo succesvol als die voor de (toen nog stoffige) Toto. Ko-ning Tóó-tóó, dus. Een toevalstreffer? Natuurlijk niet.

Ik heb heel wat meegemaakt met eenden, maar dit sloeg alles. Ze gingen he-le-maal uit hun dak
Ineens overviel Sylvia Witteman de behoefte om eendjes te gaan voeren. Alleen schijnt brood niet goed te zijn voor eendjes. Wat mogen de diertjes dan wel eten? Sylvia zocht het uit, en tot haar verbazing gingen de eenden ‘he-le-maal uit hun dak’ toen ze hen een gezonde maaltijd presenteerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden