Minister wil onderzoek naar Tena-kwestie

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELSBETH STOKER

AMSTERDAM - Minister Edith Schippers van Volksgezondheid onderzoekt of apothekers zonder toestemming van patiënten privacygegevens aan fabrikant Tena hebben verstrekt.

'We zoeken zo snel mogelijk uit wat er aan de hand is en zullen het niet nalaten passende maatregelen te nemen', zegt een woordvoerder. Vooralsnog mogen de Tena-verpleegkundigen doorgaan met het bellen van patiënten, aldus de minister.

GroenLinks riep donderdag juist op om deze werkwijze te staken totdat de resultaten van het onderzoek bekend zijn. 'Er zijn nog te veel vraagtekens over deze methode', aldus Kamerlid Linda Voortman. Een woordvoerder van Tena liet weten dat het bedrijf 'nog nadenkt' over de optie om te stoppen.

Donderdag bleek dat veel incontinente patiënten deze zomer een telefoontje kregen van een medewerker van luierfabrikant Tena met vragen over hun urineverlies. Deze Tena-medewerker beoordeelde vervolgens hoeveel en welke luiers die patiënt nodig heeft.

Het gaat om patiënten die verzekerd zijn bij Achmea. Deze zorgverzekeraar bezuinigt op incontinentiemateriaal en wil verspilling tegen gaan. Achmea eist daarom van apothekers dat alle patiënten na een gesprek worden ingedeeld in een gebruikersgroep. Op basis daarvan wordt bepaald welk incontinentiemateriaal de patiënt krijgt.

Omdat apothekers nauwelijks iets verdienen op dit product, heeft een groep van tweehonderd apothekers het voeren van patiëntgesprekken uitbesteed aan Tena. Voor het bedrijf is dit aantrekkelijk, omdat de medewerkers een Tena-product kunnen voorschrijven. Het verschaffen van patiëntinformatie aan fabrikanten mag echter niet zonder toestemming. Tena stelt dat de patiënten hebben ingestemd. Volgens een anonieme medewerker klopt dit niet. De meeste patiënten weten van niets als ze worden gebeld door een Tena-verpleegkundige, aldus deze bron.

Zo'n 450 duizend personen krijgen incontinentiemateriaal via de verzekering. Tot voor kort werd dit materiaal onbeperkt vergoed. Op 1 juli zijn Achmea en dochterverzekeraars Agis en Zilveren Kruis overgestapt op een maximum dagtarief. VGZ en CZ volgen mogelijk binnenkort.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden