Minister wil nog niet af van positieve discriminatie

Minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing reageert afhoudend op het plan van de VVD om te stoppen met positieve discriminatie van vrouwen en allochtonen....

Dit bleek maandag in de Tweede Kamer in een debat over de Wet Gelijke Behandeling. Die wet geeft werkgevers de mogelijkheid te discrimineren bij het aannemen van werknemers, mits dat tot doel heeft vrouwen of personen uit een etnische of culturele minderheidsgroep in een bevoorrechte positie te plaatsen.

Dit beleid is oorspronkelijk bedoeld om deze groepen betere kansen te geven op de arbeidsmarkt. Regeringspartij VVD liet afgelopen weekeinde weten hiermee te willen stoppen.

Volgens Kamerlid Ruud Luchtenveld past positieve discriminatie niet in het huidige kabinetsbeleid om burgers zoveel mogelijk op hun eigen verantwoordelijkheid aan te spreken.

'De overheid moet gelijke behandeling stimuleren, maar niet per doelgroep. Daarbij komt dat positieve actie contraproductief kan zijn en stigmatiserend kan werken', aldus Luchtenveld.

'Het gevaar is groot dat dit anno 2003 niet meer rechtvaardig wordt gevonden door andere bevolkingsgroepen en juist als discriminatie zal worden ervaren.' De VVD wil het voorkeursbeleid alleen behouden voor gehandicapten en chronisch zieken.

CDA-Kamerlid Cörüz zegt geen aanleiding te zien om met positieve actie te stoppen. 'Het gaat er niet om bepaalde groepen voor te trekken, maar om ze gelijke kansen te bieden.' Cörüz vermoedt dat het pleidooi van de VVD is ingegeven door de krappe arbeidsmarkt.

Hoewel minister De Graaf zei dat het voorkeursbeleid misschien niet meer van deze tijd is, wil hij de discussie nog niet openen. Eerst zal zijn collega De Geus van Sociale Zaken een nota schrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden