NieuwsStudiedruk

Minister wil minder streng bindend studieadvies om psychische druk op studenten te verminderen

Hogescholen en universiteiten mogen straks niet meer van eerstejaarsstudenten eisen dat ze in één jaar al hun studiepunten halen. Onderwijsminister Van Engelshoven gaat het bindend studieadvies (bsa) inperken om psychische druk op studenten te verminderen.

De introductieweek voor nieuwe studenten aan de TU in Eindhoven.Beeld Hollandse Hoogte

Dat kondigde de minister maandag aan bij de opening van het academisch jaar op de Tilburg University. Van Engelshoven wil in de wet vastleggen dat universiteiten en hogescholen  vanaf 2020 maximaal 40 van de in totaal 60 studiepunten kunnen eisen van hun eerstejaars. Nu kunnen instellingen dat nog zelf bepalen; bijna allemaal eisen ze meer.

Het is de tweede maatregel in korte tijd die het kabinet neemt om studenten het leven makkelijker te maken. Voor de zomer werd duidelijk dat eerstejaars studenten voortaan nog maar de helft van het collegegeld hoeven te betalen, een korting van ruim 1.000 euro.

Daarmee haalt het kabinet de scherpe randjes af van eerder overheidsbeleid, waarvan de gevolgen steeds meer zichtbaar worden. Zo waarschuwde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in juni dat studenten steeds meer stress ervaren. Het afschaffen van de basisbeurs maar ook het bindend studieadvies spelen daarbij een rol volgens het RIVM. Vorige maand bleek uit een rondgang van de Volkskrant langs studentenartsen, dat steeds meer studenten met psychische problemen kampen als gevolg van de toegenomen prestatiedruk.

Universiteiten vinden het plan van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven om de druk op eerstejaarsstudenten te verlagen onverstandig. De vereniging van universiteiten VSNU wijst er op dat het bindend studieadvies de kans op studiesucces juist moet vergroten. 

Aanmodderen

Rector magnificus Carel Stolker van de universiteit Leiden waarschuwt zijn studenten maandag bij de opening van het academisch jaar om niet naar de minister te luisteren. ‘Uit veertig jaar ervaring weet ik: studenten zijn gebaat bij structuur.’ Als studenten worden vrijgelaten, bestaat de kans dat ze er pas na jaren aanmodderen achter komen dat een studie niet bij ze past. ‘Dat is zonde. Je studieschuld loopt in die jaren ook op.’

Daarbij wijst de rector magnificus er op dat universiteiten en hogescholen jarenlang door de overheid onder druk zijn gezet om studenten sneller te laten afstuderen en uitval terug te dringen. Zo werden er prestatieafspraken afgemaakt om onder andere voor minder uitval te zorgen. Als onderwijsinstellingen hun beloftes niet in zouden lossen, zouden ze gekort worden in hun budget. Stolker:  ‘We zijn jarenlang door de minister achter onze vodden aangezeten om de uitval terug te brengen. Nu is de uitval teruggebracht en wordt er opeens gedaan alsof we buitensporige eisen stellen aan studenten.’

Studentenorganisaties zijn wel blij met de maatregel van Van Engelshoven. ‘Veel studenten moeten in het eerste jaar nog wennen aan de nieuwe manier van onderwijs en moeten de stap maken naar zelfstandigheid, wat veel van hen vraagt. Het bindend studieadvies legt hier nog eens een enorme druk bovenop’, aldus het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in een reactie. 

Vandaag begint het academisch jaar. Hoe leuk is studeren nog anno 2018?

Met de opening van het academisch jaar stapelen de problemen waarmee studenten kampen zich op. Kamernood, studieschuld en stress – het zijn geen nieuwe problemen, maar de reeks plagen die deze generatie studenten teistert lijkt omvangrijker en ingrijpender dan voorheen. Wat is er aan de hand?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden