Minister wil met bonden praten over ambtenaren-cao

In een bijna desperate poging maatschappelijke ontwrichting te voorkomen, roept minister Stef Blok (verantwoordelijk voor de rijksdiensten) de bonden op weer naar de onderhandelingstafel te komen. Volgens een woordvoerster is hij bereid op elk moment zijn agenda leeg te vegen om over een nieuwe cao te praten.

Peter de Waard
Minister Blok. Beeld anp
Minister Blok.Beeld anp

De acties van rijksambtenaren voor een nieuwe cao zullen volgende week voor het eerst ook overlast veroorzaken bij het grote publiek, hebben de bonden maandag aangekondigd. Volgens hen moeten reizigers op luchthaven Schiphol een ochtend rekening houden met opstoppingen bij de douanepoortjes.

Medewerkers van de douane houden vandaag al een zogenoemde stiptheidsactie. Dat betekent dat iedere reiziger bij de douanepoortjes wordt gecontroleerd. Normaal gesproken kunnen veel mensen gewoon doorlopen.

De bonden willen op deze manier komende weken voor overlast gaan zorgen op Schiphol om zo de druk op Blok op te voeren. Ook bij de douane in de Rotterdamse haven zetten de bonden stiptheidsacties op touw.

Hinder

De minister betreurt het dat bonden acties voeren die overlast en hinder kunnen veroorzaken, aldus zijn zegsvrouw. Hij wijst er ook nog eens op dat het de bonden waren die heel snel de onderhandelingstafel verlieten.

De afgelopen weken werd al actie gevoerd door rijksambtenaren in Rotterdam, Arnhem, Leeuwarden en Amsterdam. Maandag nog legden circa driehonderd medewerkers van de Belastingdienst in Venlo uit protest twee uur lang het werk neer. Van die acties merkte de meeste mensen weinig.

De 120 duizend rijksambtenaren werken al vier jaar zonder nieuwe cao. Het overleg hierover zit muurvast. De bonden eisen na vier jaar nullijn dat minister Blok met een salarisverhoging van 3 procent over de brug komt. Tot nu toe zonder succes.

Nieuw overleg

In de Tweede Kamer benadrukte minister Blok onlangs tot nieuw overleg bereid te zijn. 'Ik ben elk moment bereid de agenda leeg te vegen. Maar voor een akkoord zijn twee partijen nodig. En één zegt nu: wij willen niet praten.' Blok staat flink onder druk van de Kamer iets te doen voor de ambtenaren, omdat de regering in september vorig jaar aankondigde dat er een einde zal komen aan de nullijn.

Maar volgens Blok is de loonruimte inmiddels al voor een groot deel verloren gegaan aan de verlaging van de pensioenpremie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden