Minister wil met 7,5 miljoen euro doorstroming van mbo naar hbo verbeteren

De overgang van het mbo naar het hbo moet worden verbeterd. Nu maken veel mbo'ers die doorstuderen aan het hbo hun opleiding niet af. Minister Bussemaker (Onderwijs) trekt 7,5 miljoen euro uit om de uitval in het hoger beroepsonderwijs tegen te gaan.

Minister Bussemaker bezoekt de mbo-locatie Noorderpoort in Delfzijl. Beeld anp

Dat maakt de minister vandaag bekend bij het begin van het nieuwe studiejaar. Het grootste deel van het budget (4 miljoen euro) is beschikbaar voor plannen van studenten om de doorstroom te verbeteren. Bussemaker: 'Studenten weten zelf het best wat ze nodig hebben om de overstap naar het hbo goed te kunnen maken en waaraan het soms nog schort.'

De rest van het geld is bedoeld voor mbo- en hbo-instellingen, die met ideeën moeten komen om de overgang te verbeteren. Het gaat om een bescheiden bedrag: de overheid geeft dit jaar ruim 6 miljard euro uit aan het middelbaar- en hoger beroepsonderwijs.

De haperende doorstroom van mbo naar hbo is een groeiend probleem. Uit cijfers van de Vereniging Hogescholen blijkt dat bijna een op de drie mbo'ers die naar het hbo zijn gegaan die opleiding niet afmaakt. Bijna een kwart van alle hbo-studenten is doorgestroomd uit het mbo. De uitval neemt de laatste jaren toe, vooral onder mannelijke mbo'ers van niet-westerse afkomst.

De cijfers komen overeen met wat blijkt uit een reeks rapporten: de ongelijkheid in het Nederlands onderwijs neemt toe. Kinderen uit achterstandsmilieus schoppen het minder ver op school dan kinderen van hoogopgeleide ouders. Met de verkiezingen in zicht wil minister Bussemaker die ongelijkheid tegengaan.

Met het afschaffen van de studiefinanciering vorig jaar, overigens ook een initiatief van Bussemaker, is de drempel om door te studeren voor veel mbo-studenten verhoogd. Het deel van de mbo'ers dat zich inschreef voor een hbo-opleiding daalde het afgelopen jaar van 48 naar 41 procent.

'We zijn blij met alle beetjes die helpen', zegt Marije Hulsbosch van de mbo-raad. 'Maar wij vinden het wel verrassend dat er zo wordt gefocust op de uitval van mbo'ers. Ook havisten redden het vaak niet op het hbo.' Volgens Hulsbosch wordt met de nadruk op de doorstroom de indruk gewekt dat een mbo-diploma alleen niet genoeg is. 'Terwijl het een dijk van diploma is.'

Om uitval van mbo'ers in het hbo tegen te gaan, sloot Bussemaker eerder een deel van het hbo voor hen af. Voor sommige hbo-opleidingen moeten mbo'ers sinds vorig jaar een vergelijkbare opleiding hebben gevolgd om te worden toegelaten. De hoop is dat studenten daardoor kiezen voor een studie die beter aansluit.

Ongelijkheid in het onderwijs kan een verkiezingsthema worden. GroenLinks kondigde vrijdag aan dat scholieren makkelijker moeten kunnen doorstromen. Ook D66 wil dat stapelen makkelijker wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden