NieuwsMedicijnenvoorraad

Minister wil medicijntekorten te lijf met verplichte buffervoorraad

Fabrikanten en groothandels moeten medicijnen langer op voorraad houden. Die maatregel kondigt minister Bruins (Medische Zorg) aan om de nijpende medicijntekorten aan te pakken. De buffer moet voorkomen dat patiënten zonder pillen zitten als de aanvoer even stokt.

Vorig jaar was een veelgebruikt anticonceptiemiddel maandenlang niet verkrijgbaar.  Beeld ANP
Vorig jaar was een veelgebruikt anticonceptiemiddel maandenlang niet verkrijgbaar.Beeld ANP

Geneesmiddelentekorten komen steeds vaker voor. Zo was een veelgebruikte anticonceptiepil vorig jaar maandenlang niet verkrijgbaar.

De ruimere voorraad moet genoeg zijn voor vijf maanden, zegt minister Bruins. Hij spreekt dat af met alle betrokkenen en laat de inspectie erop toezien dat die afspraken ook worden uitgevoerd. De aanleg van deze ‘ijzeren’ voorraad begint volgend jaar en duurt voor een gemiddeld geneesmiddel een jaar of twee. Zodra de magazijnen vol liggen, denkt Bruins 85 procent van de tijdelijke medicijntekorten te kunnen opvangen.

De extra buffer kost ongeveer 25 miljoen euro. Dat moeten fabrikanten, groothandels, apothekers en zorgverzekeraars samen betalen, vindt de minister. Hij wijst erop dat de royalere voorraad ook geld scheelt. Ze hoeven bij nieuwe aanvoerproblemen straks niet meteen op zoek naar een vervangend middel, dat vaak ook nog duurder is.

Verspilling voorkomen

Sommige geneesmiddelen zijn niet meer bruikbaar als ze maandenlang worden bewaard. De betrokkenen gaan afspreken hoe ze verspilling kunnen voorkomen.

Bruins zegt met andere Europese landen te bekijken of de productie van medicijnen en bestanddelen daarvoor niet weer vaker in Europa kunnen plaatsvinden. Nu gaat het geregeld mis met ingrediënten uit bijvoorbeeld China.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden