Minister wil maximale concurrentie in de zorg

DEN HAAG - De concurrentie in de zorg wordt sterk uitgebreid. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten onderling 'maximaal' gaan concurreren. Zij mogen voor veruit de meeste medische behandelingen zelf de prijzen gaan bepalen.


Dit heeft minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdag aangekondigd. In een brief aan de Tweede Kamer geeft zij een beschrijving van haar plannen voor deze kabinetsperiode.


Zij wil zo snel mogelijk ziekenhuizen, in overleg met zorgverzekeraars, zelf verantwoordelijk maken voor de prijzen van vrijwel alle behandelingen. Nu stellen zij al voor eenderde van de behandelingen de prijzen vast. Dat wil Schippers 'maximaal uitbreiden' tot ruim 80 procent. Slechts voor een klein deel (spoedeisende hulp, intensive care) blijft de overheid verantwoordelijk. Ook tandartsen mogen, als het aan Schippers ligt, in 2012 hun eigen prijzen bepalen. De minister hoopt dat de concurrentie zal leiden tot efficiëntere werkwijze en tot lagere prijzen.


Schippers kondigt aan dat zorginstellingen voortaan ook van andere investeerders dan alleen banken geld mogen lenen. Zij hoopt zo extra geldstromen aan te boren waarmee 'innovaties en nieuwe initiatieven eerder dan nu worden doorgevoerd'. Zorgaanbieders zijn daardoor ook minder afhankelijk van de banken.


Ook de ziektekostenverzekeraars moeten volledig gaan concurreren. Nu delen zij nog de kosten van dure klanten. Voor deze plannen heeft Schippers niet bij voorbaat steun in de Tweede Kamer. De plannen zijn voor een deel omfloerst aangekondigd in het coalitie-akkoord van VVD en CDA. Daarin gaat het over 'het uitbreiden van de vrije prijsvorming' voor ziekenhuizen.


De PVV heeft hieraan geen gedoogsteun toegezegd. Deze partij is volgens het partijprogramma tegen concurrentie in de zorg. De PvdA staat huiverig tegenover uitbreiding van concurrentie, de ChristenUnie, D66, SGP en GroenLinks zijn voor, onder voorwaarden.


Om sneller en beter zicht te krijgen op de zorguitgaven, wil Schippers dat zorgverleners eerder declareren bij de ziektekostenverzekeraars. 'Nu vinden in het najaar nog onderhandelingen plaats over voorafgaande jaren', aldus Schippers. Zorguitgaven kunnen zo met terugwerkende kracht enorm oplopen, waardoor de minister van Volksgezondheid plots met een tegenvaller zit.


Met plannen voor zorg in de buurten stelt Schippers plannen voor uit het gedoogakkoord van VVD, CDA en PVV. 'Ik wil de patiënt weer het vertrouwen geven dat de zorg beschikbaar is als iemand zorg nodig heeft. Ook 's avonds en in het weekeinde. Mensen die in dorpen of op het platteland wonen, moeten erop kunnen vertrouwen dat er een zorgverlener in de buurt is.'


Schippers wil ook paal en perk stellen aan fusies in de zorg. 'Centraal wat moet, maar decentraal wat kan', zou volgens haar het uitgangspunt moeten zijn.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden