‘Minister voorbarig over Uruzgan’

Een Kamermeerderheid vindt dat minister Van Middelkoop van Defensie voor zijn beurt heeft gesproken toen hij vrijdag een voorschot nam op een mogelijke verlenging van de Nederlandse militaire missie in Uruzgan....

van onze verslaggever Theo Koelé

CDA-fractievoorzitter Van Geel noemde het ‘op z’n zachtst gezegd ongelukkig’ dat Van Middelkoop de intentie uitsprak om de militaire missie na augustus 2008 voort te zetten, zij het in afgeslankte vorm. Het CDA beklemtoonde dat de ministerraad nog geen besluit heeft genomen. Dat gebeurt deze zomer.

PvdA-Kamerlid Van Dam zei zaterdag dat Van Middelkoop te hard van stapel loopt. Volgens hem kan de besluitvorming nog alle kanten op. Inclusief het staken van de missie in 2008.

Van Baalen (VVD) stelde alvast twee voorwaarden aan een besluit tot verlenging: minister Bos van Financiën moet extra geld ter beschikking stellen en er moet een ‘stevig, derde land’ bereid zijn de Nederlanders te ondersteunen. Momenteel zijn in Uruzgan circa vierhonderd Australiërs gelegerd.

Volgens de SP, fel tegenstander van de missie, heeft Van Middelkoop een grote fout gemaakt. Geen NAVO-land zal nog bereid zijn Nederlandse troepen af te lossen, voorspelde het Kamerlid Van Bommel.

De bewindsman maakte dit weekeinde nog eens duidelijk dat de wederopbouw van Afghanistan een zaak van lange adem is. Na dertig jaar oorlogsgeweld kunnen de problemen van het land niet op korte termijn met militaire middelen worden opgelost, betoogde Van Midddelkoop tijdens een bijeenkomst op Schokland.

Het versterken van de Afghaanse regering, haar justitiële apparaat, politie en leger vormen de beste exit-strategie voor Nederlandse en andere NAVO-troepen, aldus de minister van Defensie. Op den duur zal de Afghaanse regering geen buitenlandse troepen meer dulden op haar grondgebied.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden