Minister: Vestia aan zet om salaris directeur

DEN HAAG (ANP) - Woningbouwcorporatie Vestia is aan zet om stappen te nemen vanwege het hoge salaris van directeur-bestuurder Erik Staal. Minister Sybilla Dekker van Volkshuisvesting heeft een 'indringend appel' gedaan op de raad van commissarissen tot een gesprek over de hoogte van zijn salaris.

Dekker noemt het salaris ,,overdadig''. Vorige week kwam uit dat Staal over 2005 een brutosalaris van 343.000 euro ontving plus een pensioenbijdrage van 95.000 euro. Hij is daarmee de bestverdienende corporatiedirecteur in Nederland.

De kritiek uit onder meer de Tweede Kamer op Staals buitensporige beloning was daarna niet van de lucht. Minister Dekker riep de commissarissen, die zelf de beloning marktconform noemden, op het matje. Het gesprek vond maandag plaats. De raad van commissarissen is verantwoordelijk voor de hoogte van de individuele beloningen, aldus de minister.

Salaris te hoog

Volgens de VVD-bewindsvrouw is het salaris te hoog ,,gezien de maatschappelijke context waarin de corporatie opereert''. Maar ook komt het salaris ,,ver'' uit boven de norm die de sector stelt. Als derde schrijven de regels voor dat corporaties zorgen voor een sobere en doelmatige bedrijfsvoering, aldus Dekker.

Binnen een maand moet de raad van commisarissen reageren op de kritiek. Afhankelijk van die reactie bekijkt Dekker of zij vervolgstappen gaat nemen, laat ze weten. Dekker claimt dat zij de eerste minister is die een corporatie rechtstreeks aanspreekt op de beloning van bestuurders.

Maximum aan salarissen

De Tweede Kamer eist een maximum aan de salarissen van toezichthouders en bestuurders van woningcorporaties. Dekker schrijft de Kamer dat ze eerst het advies afwacht van de commissie onder leiding van oud-minister Dijkstal. Dat advies over de salariëring in de publieke en semi-publieke sectoren wordt dit najaar verwacht.

De bewindsvrouw is niet alleen negatief. Zij heeft in het gesprek van maandag ook haar waardering uitgesproken voor de prestaties van Vestia en haar directeur. Met ruim 72.000 huurwoningen (vooral in de regio Den Haag en in Rotterdam) en 500 winkels en bedrijfspanden in het westen is Vestia de grootste woningcorporatie in Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden