Minister Van Nieuwenhuizen: 'Flauwekul dat opvolger Schipholbaas een man moet zijn'

Het kabinet en de Tweede Kamer distantiëren zich van de zoektocht naar een mannelijke opvolger voor Schipholbaas Jos Nijhuis. De suggestie dat de nieuwe hoogste baas weer een man moet zijn omdat anders het evenwicht in de directie zoekraakt, wordt door niemand op het Binnenhof begrepen. Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur spreekt van een 'idioot statement' en 'flauwekul'.

Schipholbaas Jos Nijhuis Foto anp

De binnenkort vertrekkende topman Jos Nijhuis meent dat de benoeming van een vrouw het evenwicht in de raad van bestuur zou verstoren. Daarin zitten nu twee mannen en twee vrouwen. Premier Rutte vindt die redenering onzin, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. 'Als wat Nijhuis zegt waar is, zou 99 procent van de bestuursraden nu heel snel meer vrouwen moeten aannemen.' Volgens minister Van Nieuwenhuizen zijn er genoeg voorbeelden van bestuursraden waar mannen in de meerderheid zijn 'en daar hoor ik nooit iemand problemen over maken'. Een overwegend vrouwelijke bestuursraad lijkt haar daarom geen enkel probleem.

Ook minister Hoekstra van Financiën, namens de overheid grootaandeelhouder van de luchthaven, vindt de uitspraak van Nijhuis onhandig. De minister benadrukt dat het kabinet niet over de opvolging gaat. Daarom wil hij nu eerst informatie van de raad van commissarissen van Schiphol over de profielschets van de beoogde opvolger.

Uit de Tweede Kamer klinkt vooral verontwaardiging. 'Dat is echt niet meer van deze tijd', aldus D66 leider Pechtold. SP-Kamerlid Cem Lacin benadrukt dat een extra vrouw juist een kans is om de ondervertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties te bestrijden. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft een debat over de uitspraak aangevraagd.

Volgens een woordvoerster van het College van de Rechten van de Mens is de handelwijze van Schiphol niet toegestaan. Een voorkeur bij gelijke geschiktheid mag alleen worden ingezet als paardenmiddel om groepen met afstand tot de arbeidsmarkt te helpen, zoals vrouwen en etnische minderheden.

Maar bijval voor Nijhuis is er ook. Caroline Princen, oud-bestuurder bij ABN Amro en voorzitter van de commissie die eerder deze week nog pleitte voor een afdwingbaar quotum voor topvrouwen, vindt dat Schiphol weinig verkeerd doet. 'De gedachte hierachter klopt. Misschien is het wat onhandig gezegd, maar balans is heel erg belangrijk. Dat betekent dus ook andersom.'

Nijhuis zelf liet vrijdagavond in een schriftelijke verklaring aan de NOS weten dat 'het beter was geweest als ik me niet had uitgelaten over het benoemingsproces'. 'Ik begrijp de maatschappelijke discussie die is ontstaan.'

Minister Cora van Nieuwenhuizen. Foto anp