NIEUWSVERENIGDE STATEN

Minister van Justitie VS verwacht geen onderzoek naar Trumps ‘Obamagate’

President Trump raast al dagen op Twitter over ‘Obamagate’, maar maandag heeft de Amerikaanse minister van Justitie William Barr laten weten dat hij niet verwacht dat het zal komen tot een strafrechtelijk onderzoek tegen ex-president Obama en voormalig vicepresident Joe Biden.

President Trump en zijn minister van Justitie William Barr op een persconferentie in het Witte Huis eerder dit jaar. Beeld AFP
President Trump en zijn minister van Justitie William Barr op een persconferentie in het Witte Huis eerder dit jaar.Beeld AFP

Barr zei dat op vragen van journalisten op een persconferentie in het ministerie van Justitie. Enkele maanden geleden gaf hij openbaar aanklager John Durham opdracht te onderzoeken of de FBI buiten zijn boekje is gegaan bij het onderzoek naar de banden tussen het campagneteam van Trump en de Russen. Maar Barr zei niet te verwachten dat Durhams onderzoek in een strafrechtelijk onderzoek tegen Obama en Biden zal uitmonden. Volgens hem richt het onderzoek zich op anderen.

Trump zei 'verrast’ te zijn door Barrs opmerking dat Obama en Biden niet nader onder de loep zullen worden genomen door het ministerie van Justitie. Maar hij zei de beslissing over te laten aan Barr.

De president klaagde afgelopen week dag na dag over ‘Obamagate’, volgens hem de ‘ergste politieke misdaad uit de Amerikaanse geschiedenis’. Wat Obama precies zou hebben misdaan blijft onduidelijk, maar volgens Trump vormden het Rusland-onderzoek en het daaropvolgende impeachmentproces een soort staatsgreep om hem ten val te brengen.

Op het matje

Trump suggereerde afgelopen week dat de Senaat Obama op het matje zou moeten roepen om hem eens duchtig aan de tand te voelen over de aanloop tot het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, volgens Trump niets anders dan een ‘heksenjacht’. Maar dat gaat zelfs zijn trouwste medestanders, zoals de Republikeinse senator Lindsey Graham, te ver.

Ook Barr is heel kritisch over de rol van de FBI en de inlichtingendiensten. ‘Wat de president bij de verkiezingen van 2016 en in de eerste twee jaar van zijn bewind is overkomen was weerzinwekkend', zei hij maandag. ‘Het was een ernstig onrecht, zonder weerga in de Amerikaanse geschiedenis. De politie en de inlichtingendiensten waren betrokken bij het creëren van een volstrekt ongefundeerde theorie van samenwerking met de Russen tegen deze president.’

Politiek wapen

Barr uitte kritiek op de ‘toenemende pogingen het strafrechtelijk systeem als een politiek wapen te gebruiken’. Volgens hem begint het gewoonte te worden politieke tegenstanders te beschuldigen van allerlei opgeklopte misdaden op basis van ‘flinterdunne juridische theorieën’. ‘Dat is geen goede ontwikkeling'. 

Vermoedelijk doelde hij daarmee op het impeachmentproces, maar sommigen zullen het mogelijk uitleggen als een verhulde kritiek op de pogingen van zijn baas het ministerie van Justitie in te schakelen bij de jacht op Obama en Biden.

Barr heeft zich tot nog toe laten kennen als een trouwe bondgenoot van president Trump. Zo was er veel kritiek op zijn volgens de Democraten misleidende interpretatie van de bevindingen van speciaal aanklager Mueller. Ook zijn besluit om alle aanklachten te laten vallen tegen Trumps voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn stuitte op veel kritiek, onder meer van Obama.

Dat leidde weer tot een golf van woedende tweets van Trump tegen zijn voorganger, die hij afdeed als een ‘volstrekt onbekwame’ president.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden