Column

Minister van Geen Idee maakt van iets groots iets kleins

Volgende week komt minister Ard van der Steur met een 'feitenrelaas' over de kwestie-Al Bakraoui, de Belgische zelfmoordterrorist die vorig jaar ongestoord Nederland binnenkwam. Ik verheug me nu al op het feitenrelaas, want bij Ard van der Steur leiden feiten steevast tot ophef en vertier, laat staan een heel feitenrelaas.

Bert Wagendorp
null Beeld anp
Beeld anp

Twee dagen debatteerde de Kamer over de aanslagen in Brussel en uiteindelijk kwam het hele mondiale terrorismeprobleem tezamen in één zaak, of liever gezegd in één e-mail. Of nóg meer to the point: in het feit dat Ard van der Steur dacht dat er een e-mail was gestuurd door de FBI, terwijl hij dus afkomstig was van de politie van New York (NYPD).

Het is een unieke kwaliteit van alle betrokkenen in Den Haag. De wijze waarop wereldproblemen worden teruggebracht tot een administratief misverstand, tot een helaas niet geopende mail, tot een amper merkbaar ophalen van de schouder, tot een knikje en een bon mot: het is ongeëvenaard. Konden ze dat elders ook maar, dan was de wereld een grazige weide met zacht zoemende bijen en een lief meisje dat de geit melkt. Maar dat is jammer genoeg niet zo.

Ard van der Steur is in al deze dingen absoluut de allergrootste. Hij is een goochelaar die van iets heel groots (een olifant) iets heel kleins kan maken (een konijntje) en van iets heel kleins (een muis) iets heel groots (een schuimbekkende oppositie die hem wil afzetten). Dat is erg knap. Waar hij dit heeft geleerd, is niet duidelijk. Misschien als wethouder in Warmond, al maken ze daar van iets kleins meestal iets kleins.

Misschien komt het doordat Ard van der Steur nog geen zes jaar in de landelijke politiek zit en toch al zulke moeilijke problemen moet oplossen. Wellicht kan hij daardoor groot niet meer van klein onderscheiden en andersom.

Twee weken geleden werd Ard van der Steur geïnterviewd door onze Remco Meijer. In antwoord op een vraag naar de zaak-'de foto van Volkert van der G.' (waarin Ard van der Steur van een goudvis een krokodil wist te maken) zei hij het volgende: 'Ik wist niet hoe het zat en heb daardoor uitspraken gedaan die de verkeerde indruk hebben gewekt.'

Je kunt niet ontkennen dat Ard van der Steur hier haarfijn omschrijft wat er steeds misgaat. Hij weet heel vaak niet hoe het zit, maar op de een of andere manier gaat dan toch zijn mond open en komt er iets uit. Helaas voor Ard van der Steur meestal iets wat niet klopt. Zo ging het bijvoorbeeld ook in de kwestie-'George Maat en de MH17', waarin Van der Steur een pilsje in een bierton wist te veranderen. Hij had geen idee hoe de feiten lagen, begon wel meteen te brallen als een Leidse corpsbal en ging even later totaal voor schut.

Daarom probeert Ard van der Steur in de zaak Al Bakraoui behoedzaam te manoeuvreren. Hij hult zich in nevelen, heeft niks gezien en niks gehoord. Hij weet niet waarom de FBI (NYPD) voor Al Bakraoui waarschuwde, ook niet of de terrorist nog in Nederland was toen het mailtje binnenkwam en op de vraag waarom er niet even bij de FBI (NYPD) was geïnformeerd naar het waarom van het bericht antwoordde hij: 'Omdat die vraag niet gesteld is.'

Zo kunnen ze me nergens op pakken, moet Ard van der Steur hebben gedacht, ik heb mijn lesje geleerd. Dat hij nu te kijk staat als de minister van Geen Idee neemt hij op de koop toe: Van der Steur heeft geen zin wéér door het stof te gaan en zijn excuses aan te moeten bieden vanwege kletskoek.

Als ik Van der Steur was, zou ik het 'feitenrelaas' van volgende week vrezen. Want daaruit kan zomaar naar voren komen dat Ard van der Steur niet zo'n heel goede minister van Justitie en Veiligheid is. Dat dachten we natuurlijk al, maar dan is het een feit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden