Column

Minister van Bonnetjes, Blunders & Beledigingen

Luttele minuten voordat Ard van der Steur zichzelf, de natie en het door de VVD zo mishandelde ministerie uit hun lijden verloste, had Mark Rutte nog een Ruttiaanse lofzang gehouden op zijn minister van Bonnetjes, Blunders & Beledigingen Aan Het Adres Van Integere Onderzoekers. Van der Steur is een 'heel goede jurist', Rutte zou hem 'zó weer benoemen als minister van Justitie', Van der Steur had alle venijnige vragen van de volksvertegenwoordiging 'zeer adequaat beantwoord'. Et cetera.

Premier Mark Rutte neemt afscheid van minister Ard van der Steur.Beeld anp

Het is een discours dat we inmiddels kennen - en niet alleen van de premier. Huge! Humongous! It's true. Dan weet je dat het zaak is op te letten, dat de zaken alras in hun tegendeel kunnen verkeren, dat de 'heel goede jurist' wellicht weldra werkloos zal zijn - en dat dan zal blijken dat de woorden 'ik zou hem zó weer benoemen' niet letterlijk dienen te worden genomen.

Even later las Van der Steur inderdaad zijn aftreedverklaring voor, met een authentieke snik in de stem. Hij gaat niet weg omdat hij vindt dat hem iets te verwijten valt, stel je voor. De beschuldigingen van bedrog en informatieverduistering zijn 'ongefundeerd', hij heeft zich verdedigd met alles wat hij in zich heeft, maar 'ik zie, ik merk en ik voel dat mijn antwoorden er niet toe doen, omdat velen hun politieke oordeel allang hebben geveld'.

Ard van der Steur, slachtoffer van wrede beeldvorming, wraakzuchtige media en een misleide Tweede Kamer die zich heeft laten drogeren door de geur van bloed. Ard van der Steur, dappere ridder van de waarheid, die tot zijn laatste adem heeft gestreden om er zorg voor te dragen dat de volksvertegenwoordiging te allen tijde geïnformeerd bleef. Je zou het haast gaan geloven.

Op het andere televisienet, aan tafel bij De Wereld Draait Door, zat ondertussen Bas Haan, de man die er in zijn eentje voor verantwoordelijk is dat we in de verkiezingscampagne godlof geen enkele VVD'er meer de infantiele slogans 'meer straf en minder begrip voor criminelen' en 'VVD staat voor veiligheid' zullen horen bezigen. De man ook dankzij wie hopelijk een volgende regering het ministerie van Veiligheid en Justitie zal opknippen, én dankzij wie er de komende decennia geen VVD'er meer in de buurt van die beleidsterreinen zal mogen komen.

Haan zat er - en dat siert hem buitengewoon - zonder een spoor van triomfalisme, al bungelen er inmiddels zoveel VVD-scalpen aan zijn riem dat lopen lastig wordt. Hij herinnerde er bij DWDD andermaal aan dat we het oog op de bal moeten houden en ons niet moeten laten afleiden door de rookgordijnen. Er is met groot dédain voor de volksvertegenwoordiging en met dito ijver gejokt. Om de trofee van de VVD, het superministerie dat ons de illusie van absolute veiligheid zou schenken, heel te houden.

Gisteravond was het vooral zaak om Mark Rutte heel te houden. De teflonpremier die met twee duimen in de lucht overal mee weg weet te komen, is volgens Haan de grote jokkebrok.

Dankzij het aftreden van Van der Steur werd Rutte een vervelend debat hierover, met een Tweede Kamer die allengs narriger werd, bespaard.

Maar als je het pannetje tegen het licht houdt, zie je ze overal: lelijke krassen in het teflon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden