Minister: top UWV weg na leugens over hoofdkantoor

Minister De Geus van Sociale Zaken wil de top van het UWV vervangen. De instantie die de WW en de WAO uitvoert, heeft de minister onjuist of niet volledig geormeerd over de kosten van het nieuwe hoofdkantoor....

De Geus stelt topman Tjibbe Joustra en financieel directeur Pieter Cloo verantwoordeljk voor het geven van de onjuiste informatie. Hij vindt dat zij niet meer te handhaven zijn. Ontslag of schorsing van deze topambtenaren ligt juridisch echter erg lastig. Het UWV ontstond in 2002 als nationale uitvoerder van werknemersverzekeringen als WW en WAO.

Aanleiding voor de stap van De Geus is een rapport van PvdA'er Wim Meijer over de kosten van het nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam. Na de oplevering in 2002 werden vloer-en muurbedekking en sanitair deels verwijderd en vervangen door luxere bekleding.

Het UWV rapporteerde eerder dat daarmee 2,4 miljoen euro was gemoeid. Volgens de commissie Meijer was dat echter 3,6 miljoen. De verschillen zouden, net als bij drie eerdere onderzoeken naar de huisvestingskosten, te wijten kunnen zijn aan de wijze van toerekenen. De Geus presenteert vandaag rapport en conclusies.

Joustra (VVD) was voor zijn aantreden bij het UWV in 2002 gedurende vijftien jaar de hoogste ambtenaar bij het ministerie van Landbouw en Visserij. In september 2002 stapte Cloo over van datzelfde ministerie naar het UWV.

Tot nu toe heeft Joustra steeds gezegd dat bij de inrichting van het hoofdkantoor niets onoorbaars is gebeurd. Zo zou er geen sprake zijn van marmer, maar van natuursteen. Joustra en het UWV weigeren nu elk commentaar.

Nadat zondag in het tv-programma Buitenhof delen van het onderzoeksrapport waren geciteerd, zei Tweede-Kamerlid Bakker (D66) dat de UWV-top zou moeten vertrekken, omdat die 'niet meer met gezag kan functioneren'. Volgens Bakker moeten instanties die met overheidsgeld omgaan, zoals het UWV, dat geld sober besteden. PvdA-Tweede Kamerlid Noorman-Den Uyl, die de kwestie aanzwengelde, wil geen oordeel geven voordat het rapport is gepresenteerd. Dat geldt ook voor CDA en VVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden