Minister spant kort geding aan tegen politie-actie Tour

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb spannen een kort geding aan tegen de politiebonden om de cao-actie zondag tijdens de Tour de France tegen te houden. Dat meldden de politiebonden maandag.

Redactie
Wielrenners konden in Utrecht al in de stemming komen voor de start van de Tour de France. Beeld epa
Wielrenners konden in Utrecht al in de stemming komen voor de start van de Tour de France.Beeld epa

Het besluit is genomen nadat de bonden maandag in een gesprek met hen lieten weten niet van de actie af te zien. Politiepersoneel wil zondag de start van de tweede etappe in de Tour de France van Utrecht naar Neeltje Jans vertragen.

De betrokken bonden hadden al aangekondigd dat ze hun acties om een betere cao deze zomer zouden verharden, als Van der Steur niet met een beter cao-bod komt. Het politiepersoneel voert al meer dan vijftien weken actie. Sail Amsterdam is één van de genoemde doelwitten.

De politie wil een grote verkeerscontrole houden op de reclame-karavaan, die vooruit rijdt op de wielrenners. De controle staat gepland op de Erasmusbrug in Rotterdam.

De verkoop van officiële Tour de France-artikelen in Utrecht. Beeld epa
De verkoop van officiële Tour de France-artikelen in Utrecht.Beeld epa

Misbruik

De minister en burgemeester Aboutaleb spannen nu een kort geding aan, omdat de actie in hun ogen een probleem vormt voor de openbare orde en veiligheid, laat een woordvoerder weten. Ook vinden ze dat met deze actie 'misbruik' wordt gemaakt van de bevoegdheid van de politie om controle's te houden.

Aboutaleb: 'Ik betreur deze acties en vind het ook onbegrijpelijk dat dit evenement, waar zoveel wielerliefhebbers naar uitkijken, wordt aangegrepen om actie te voeren. Zoals vele Nederlanders heb ik sympathie voor de politiemensen die voor een betere cao opkomen. Maar ik vind niet dat dat doel op deze manier moet worden bereikt.'

Ook een dag eerder staat overigens een actie gepland. Dan gaan de rijksambtenaren actievoeren tijdens de rit op zaterdag door tussen 13.00 en 14.00 uur op het parcours te fietsen. Die begint om 14.00 uur. De politiebonden steunen ook deze actie.

Tourstart levert Utrecht 34 miljoen op

De start van de Tour de France komend weekend in Utrecht levert de stad naar verwachting zo'n 34 miljoen euro op. Dit zegt het Economisch Bureau van ING in een maandag verschenen publicatie. Vooral de horeca profiteert, aldus ING, maar ook winkels en vervoersbedrijven boeren goed. 'De Tourstart is een slimme investering', zegt ING-econoom Edse Dantuma. 'De extra bestedingen die het evenement losmaakt overtreffen ruimschoots de investeringen.'

De grootste bron van inkomsten voor de lokale economie vormen de uitgaven van bezoekers. 'Ondernemers spelen handig in op het feest door rond het evenement met speciale acties te komen', aldus Dantuma. Ongeveer 900.000 wielerfans zullen Utrecht deze week bezoeken. In totaal komen de extra dagbestedingen van bezoekers over de vijf dagen met festiviteiten naar verwachting op 17,5 miljoen euro uit.

De 1500 hotelkamers in de stad Utrecht zijn al maanden geleden volgeboekt en ook in de omgeving is geen hotelkamer meer te krijgen. De uitgaven aan overnachtingen komen uit op 2 miljoen euro. Per saldo komen de bestedingen van bezoekers, media, ploegen en tourorganisatie op 22,3 miljoen uit. Daar bovenop komen nog de extra bestedingen vanuit de overheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden