Minister Slob, zet ambtenaren voor de klas en draai subsidiekranen dicht

De ingezonden brieven van vrijdag 1 december.

Basisschooldocenten in gesprek met minister Slob.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Minister, zo krijg je een win-winsituatie

Minister Slob en scholen worstelen met het grote probleem van het lerarentekort (Ten eerste, 30 november (+)). Scholen gaan ook nog gebukt onder een ander probleem: zij worden voortdurend bestookt met allerlei voorschriften en indringende adviezen. Deze oekazes komen van de Onderwijsinspectie, maar ook van een arsenaal aan gesubsidieerde examencommissies, adviesorganen, steunpunten, stuurgroepen, platforms, projectorganisaties en ontwikkelgroepen. Bij al deze gremia zijn ongetwijfeld tal van bekwame docenten werkzaam. Als we deze stuurlui aan de wal voor zo'n vijf jaar voor de klas zetten, krijgen we een fantastische win-winsituatie. Daling lerarentekort, stroom aan ongevraagde adviezen en voorschriften droogt op en de stuurlui kunnen hun briljante ideeën in de praktijk toetsen en verspreiden. Dus, minister Slob, zet uw ambtenaren voor de klas en draai uw subsidiekranen dicht. U lost er twee problemen in een klap mee op en houdt er ook nog geld aan over.

Jan Jimkes, oud-conrector, Utrecht

Even plassen

In Wetenschap van 30 november (+) beschrijft Martijn van Calmthout hoe de schijn van belangenverstrengeling bij het toekennen van subsidies kan worden voorkomen. Hij mist een heel belangrijke mogelijkheid: maak de aanvragen anoniem. Geen enkele verwijzing naar onderzoeker of onderzoeksinstituut. Goede voorstellen moeten komen bovendrijven, ongeacht rang of stand. Zonder een letter gelezen te hebben, zal de naam van een autoriteit (onderzoeker of instituut) mogelijk al een vooroordeel vormen en ook dat wordt voorkomen met anonieme voorstellen. Als een commissielid zijn eigen voorstel ziet, moet zij/hij ineens nodig plassen en verlaat even de kamer.

Leon Rodenburg, Scheveningen

En nu de feiten graag

De Harense identiteit wordt zogenaamd bedreigd door de herindeling met Groningen en Ten Boer onder dwang van de provincie Groningen. De provincie als boosdoener (O&D, 28 november (+)). Haren is slachtoffer van zijn eigen tekortkomingen, zowel inhoudelijk als bestuurlijk. Met calimerogedrag probeert men de schuld te leggen bij de provincie.

De realiteit is anders. Haren heeft een zigzagkoers gevaren onder druk van de omgeving. Eerst zelfstandig, toen herindelen met Groningen en Ten Boer, daarna herindelen met Tynaarlo. Herindelen was nodig, bleek uit meerdere rapporten van BMC, Grenzeloos Gunnen, Beerenschot en B&A. Het werd onderschreven door de meerderheid van de gemeenteraad. Toch kiest diezelfde gemeenteraad voor zelfstandigheid, zonder de eigen tekortkomingen toekomstvast op te lossen.

Juist dat was voor de provincie aanleiding in te grijpen. Immers, de provincie is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het lokale bestuur in regionaal perspectief. Haren weigerde een bestuurlijk overleg met Groningen en Ten Boer.

Door die arrogante houding besloot de provincie tot inzet van de wet om partijen aan tafel te brengen voor open overleg. De voorstelling van zaken klopt niet en vergroot de kloof tussen burger en bestuur onnodig.

Rene Valkema, oud raadslid CDA Haren 2005-2014 namens Kansrijk Haren

Slingerend op de weg

De Tweede Kamer wil appen achter het stuur gaan bestraffen als misdrijf. Dat is een goed plan. Alleen is het lastig te bewijzen. (+)

Wat kan helpen is om ook het overschrijden van een doorgetrokken streep meer en zwaarder te beboeten. Want vaak gaan appen en slingeren hand in hand.

Hans Moormann, Bennekom

Heilige Vader, zwijg niet

Dat Donald Trump Duterte, de president van de Filipijnen, niet heeft aangesproken op zijn criminele handelen in zijn strijd tegen drugs zal niemand verbazen.

Dat echter de 'plaatsbekleder van Jezus op aarde' bij zijn bezoek aan Myanmar niet duidelijk is en het woord Rohinhya mijdt, is schaamtevol.

Evert Jan Schuur, Nuenen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden