NieuwsPublieke omroep

Minister Slob waarschuwt publieke omroep: ‘NPO mag niet zomaar betaalmuur plaatsen’

De publieke omroep mag niet zomaar geld gaan vragen voor de toegang tot programma's. Daarover moet eerst overleg plaatsvinden. Dat is een waarschuwing van minister Arie Slob van Mediazaken, in een reactie op het Telegraafbericht van zaterdag dat de NPO openbare tv-programma’s achter een betaalmuur zou willen plaatsen. 

Illustratie van NPO Start Plus.Beeld ANP

Dat zou staan in het Jaarplan Video 2019 van de NPO, waarop De Telegraaf de hand heeft weten te leggen. Om het krimpende budget uit Den Haag te compenseren, zou de NPO ‘vol gas’ willen geven met NPO Start Plus, de nu al bestaande betaalde versie van NPO Start. Wie zich daarvoor aanmeldt, krijgt voor 2,95 euro per maand meer programma’s, langere reeksen, geen reclame en een betere videoverbinding.

Programma's die nu nog gewoon te zien zijn op de openbare netten, vooral documentaires en drama, zouden straks achter die betaalmuur moeten verdwijnen. Dat zou volgens De Telegraaf onder meer betekenen dat de tv-kijker niet alleen belasting betaalt voor de publieke omroep, maar daarnaast extra moet betalen voor een abonnement op NPO Start Plus, om gemiste programma’s – waarvoor al belasting is betaald – te kunnen terugzien.

In een reactie liet de  NPO  zaterdag weten dat  programma's van de publieke omroep die op het open net te zien zijn geweest, gewoon gratis te zien blijven via het platform NPO Start. 'In principe zal alles wat op NPO 1, 2 en 3 is uitgezonden ook in de toekomst minimaal een week gratis te bekijken zijn op NPO Start, zoals nu ook het geval is', meldde de NPO aan de NOS. 'Sommige programma's verdwijnen daarna achter een betaalmuur. Dat is als we de rechten niet hebben. Maar het idee dat alles achter de betaalmuur verdwijnt, dat is gewoon niet waar.'

Redenen voor de betaalmuur op NPO Start Plus zijn uiteenlopend. Enerzijds krijgt tv-makend Hilversum komend jaar naar verwachting 62 miljoen euro minder uit Den Haag dan nu het geval is. Daarnaast vallen reclameopbrengsten tegen en neemt de concurrentie van Netflix en Videoland, waarop Nederlanders in groten getale abonnementen hebben aangeschaft, verder toe.

Volgens De Telegraaf wil de publieke omroep ook meer investeren in series en daarmee bingewatchen stimuleren – het fenomeen waarin de kijker meerdere afleveringen achtereen kijkt als gevolg van een spannend, doelbewust gekozen slot. Deze investering in dramaseries zou volgens de krant wel ten koste gaan van documentaires en het aanbod aan cabaret.

Blijkens het Jaarplan Video 2019 worden straks veel meer programma’s meteen na de uitzending op televisie achter die betaalmuur gezet. Dramaseries en documentaires zullen zelfs al in hun geheel via de dienst te zien zijn voordat aflevering 2 op tv is geweest – precies de werkwijze die ook Netflix toepast.

Minister Slob zegt de plannen nog niet te hebben ontvangen. Maar hij benadrukt dat ‘niet zomaar alles kan; ze kunnen bijvoorbeeld niet NPO Start zonder overleg achter een betaalmuur zetten.’ Overigens is het de minister zelf die de NPO vroeg extra ideeën te bedenken om inkomsten te genereren of besparingen te realiseren.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Nieuwsuur en Radar 'te stoffig' zouden zijn bevonden door de NPO, en dat de programma's een waarschuwing hebben gekregen te verbeteren om hun plek in de programmering te behouden. Volgens Nieuwsuur klopt dat niet, en zijn beide opmerkingen alleen voor rekening van De Telegraaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden