NieuwsSchoolsluitingen

Minister Slob: ‘Nieuwe landelijke schoolsluiting voorkomen’

Als de komende maanden scholen moeten sluiten vanwege de verspreiding van het coronavirus, zal dat in eerste instantie op kleine schaal gebeuren. Het kabinet wil koste wat het kost voorkomen dat het onderwijs weer landelijk dichtgaat, zoals in maart. 

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Beeld ANP

Dat zegt minister Slob van Onderwijs in gesprek met het AD. Vandaag gaat ook in het midden van het land het basis- en voortgezet onderwijs van start en zitten alle Nederlandse leerlingen weer in de klas. ‘Als er op plekken extra maatregelen nodig zijn, moet dat op schoolniveau, lokaal of regionaal gebeuren. De GGD en de veiligheidsregio kunnen dan ingrijpen en een school of meerdere scholen in een plaats, gemeente of regio sluiten. Niet meer dat scholen in Groningen dicht moeten als er in Amsterdam iets speelt.’

De landelijke sluiting van met name de basisscholen was een van de meest omstreden maatregelen die het kabinet in maart nam. De sluiting ging in tegen de officiële medische en virologische adviezen van het Outbreak Management Team; Slob reageerde destijds vooral op de snel toenemende zorgen onder leraren en ouders. Kinderen misten dientengevolge ook twee maanden onderwijs in gemeenten en regio’s waar het virus nauwelijks werd aangetroffen.

Bij de start van het nieuwe schooljaar hebben veel schooldirecteuren niet alleen zorgen over het coronavirus, maar ook over de gewone verkoudheidsvirussen. Omdat leerlingen en leraren met luchtwegklachten thuis moeten blijven, voorzien veel scholen een leegloop in het najaar. Aan de roep om leraren daarom voorrang te geven bij de coronatesten, komt het kabinet vooralsnog niet tegemoet. ‘De inzet is dat iedereen zo snel mogelijk getest kan worden’, aldus Slob. ‘Daar gaan we nu geen onderscheid in maken.’

Slechte ventilatie is de grootste angst van middelbare scholen
De ramen en deuren van de klassen gaan open en blijven open, zolang als nodig is. Als het moet zitten de middelbare scholieren in Haarlem in de winter met jassen en truien aan in de klas. En als het misgaat haalt de rector ook het verboden thermometerpistool uit de kast.

Colleges op zaterdag en ’s avonds tentamen – met deze noodgrepen begint het studiejaar
Universiteiten en hogescholen beginnen vandaag aan het nieuwe studiejaar. Ze grijpen alles aan om naast onlinelessen fysiek onderwijs te kunnen aanbieden, blijkt uit een enquête van de VolkskrantHoe gaat het hoger onderwijs corona te lijf?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden