Minister Schultz wil 'filespook' verslaan

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft er vertrouwen in dat het gaat lukken om de toename van het aantal files te keren. Met al aangekondigde maatregelen en nieuwe projecten is het volgens haar mogelijk de bereikbaarheid te verbeteren.

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur. Beeld anp

'Ik wil het filespook verslaan', zei Schultz vandaag in een debat in de Tweede Kamer over haar begroting voor volgend jaar. Uit berekeningen blijkt dat het de komende jaren drukker wordt op de snelwegen. Daarom blijft de minister investeren in het wegennet. Daarvoor is volgend jaar 2,3 miljard euro beschikbaar. Zo komt er komend jaar 278 kilometer asfalt bij.

'Ik ga die strijd graag aan', zei de minister. Volgens het CDA worden de files niet bestreden met de plannen die er nu liggen. Kamerlid Sander de Rouwe van die oppositiepartij verweet de minister laconiek te reageren op de toename van files, maar Schultz ontkende dat.

Mansveld

Ook bestreed ze dat er problemen zijn met het onderhoud van wegen, waar onder meer de SP een punt van had gemaakt. Schultz wees erop dat ze al in 2011 het budget voor onderhoud had verhoogd, ten koste van de aanleg van wegen. Ook bij bezuinigingen op haar ministerie zijn het beheer en onderhoud van wegen buiten schot gebleven, zei ze.

De Algemene Rekenkamer constateerde eerder deze maand dat het kabinet te weinig geld heeft uitgetrokken voor het onderhoud van wegen tot en met 2020. Volgens die organisatie gaat het om 700 miljoen euro. Maar Schultz is het daar niet mee eens. Volgens haar gaat het om ongeveer 300 miljoen.

De minister benadrukte verder dat er ,,nog genoeg'' is te doen op haar ministerie en dat zij en staatssecretaris Wilma Mansveld nog veel uitdagingen hebben. Daarmee reageerde ze op de oproep van De Rouwe dat het verstandig zou zijn om Schultz of Mansveld over te plaatsen naar het veel drukkere ministerie van Defensie, waar minister Jeanine Hennis in haar eentje veel op haar bordje krijgt.

Aantrekkende economie

Vorige week werd bekend dat de files voor het eerst sinds 2007 de files zijn toegenomen. Volgens een woordvoerder van de ANWB komt dat voornamelijk door de aantrekkende economie.

Dit jaar worden er veel onderhoudsprojecten aan grote snelwegen afgerond. Verwacht wordt dat dit de doorstroming ten goede zal komen. Welke maatregelen en projecten Schultz wil invoeren om de files nog beter te bestrijden, is op dit moment niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden