Nieuws

Minister Schouten: kook krabben en kreeften niet meer levend

Als het aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) ligt, is het binnenkort afgelopen met het levend koken van kreeften en krabben in Nederlandse restaurants. Ze wil dat de dieren eerst worden gedood, voordat ze het kokende water in gaan.

Redactie
 De eerste kreeft van het seizoen op de veiling in Colijnsplaat. Beeld ANP
De eerste kreeft van het seizoen op de veiling in Colijnsplaat.Beeld ANP

Dat zei Schouten donderdag in het Kamerdebat over de landbouwbegroting. Partij voor de Dieren-Kamerlid Frank Wassenberg had de minister opgeroepen over te gaan tot een direct verbod op het levend koken van krabben en kreeften. Wassenberg kondigde daarover een motie aan.

Op Europees niveau wordt een verbod al besproken, aldus de minister. Ze voegde daaraan toe dat ze het wel eens is met een verbod. Maar omdat dat een Europese regel nog lang kan duren, wil ze nu al kijken hoe ze kan helpen voorkomen dat de beesten levend gekookt worden.

Ze doet daarom een beroep op koks in Nederlandse restaurants om krabben en kreeften eerst te doden voor ze het kokende water inglijden. ‘Ik wil kijken hoe we er voor kunnen zorgen dat dat in Nederland de staande praktijk wordt’, aldus de minister.

Traditie

‘Ik wil kijken hoe ik dat ook breder geschikt kan maken, op zo’n manier dat we dieren niet meer levend koken als er ook manieren zijn om ze sneller te doden met minder pijn’, aldus Schouten.

Veel koks doden de beesten eerst al met een mes of priem, maar er zijn ook nog altijd veel chefs die de beesten op de traditionele manier bereiden. Daar moeten de koks en restaurants nu zelf een einde aan maken, vindt de minister.

In het debat kwam een nieuw Brits onderzoek op tafel, waaruit blijkt dat er ‘sterk wetenschappelijk bewijs’ is dat krabben, kreeften en octopussen kunnen lijden en pijn ervaren als ze levend de pan in gaan. In Groot-Brittannië zijn de beesten daarom opgenomen in de wet voor de dierenbescherming. Dierenwelzijnsorganisaties in Nederland pleiten daarvoor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden