nieuwsCORONAVIRUS

Minister Schouten: coronavirus mogelijk overgegaan van nerts op een mens

Mogelijk is in Nederland voor het eerst een mens door een dier besmet met het nieuwe coronavirus. Het gaat om nertsen, zo heeft minister Carola Schouten (Landbouw) bekendgemaakt. 

Een Brabantse nertsenhouderij die in april werd gesloten nadat bleek dat dieren besmet waren met het coronavirus.Beeld ANP

Uit nieuwe resultaten van een lopend onderzoek op nertsenbedrijven is volgens Schouten aannemelijk dat één medewerker van een bedrijf geïnfecteerd is door een met corona besmette nerts.

Ook blijkt uit dat onderzoek dat nertsen covid-19 kunnen hebben zonder ziekteverschijnselen te tonen. Op basis van deze laatste inzichten nemen Schouten en zorgminister Hugo de Jonge een aantal maatregelen. Er liep al een screening op een aantal nertsenbedrijven – waar al eerder besmette dieren waren ontdekt – maar dit onderzoek zal worden uitgebreid naar alle nertsenbedrijven in Nederland en ook verplicht worden. Daarbij worden de dieren gecontroleerd op antistoffen om te kijken of ze het virus onder de leden hebben of hebben gehad.

Bij een van de medewerkers is aangetoond dat het virus overeenkomsten vertoont met het virus dat bij nertsen op datzelfde bedrijf werd gevonden. Op basis hiervan concluderen de onderzoekers dat het aannemelijk is dat één medewerker door nertsen is besmet. De onderzoekers brengen nu de ‘genetische stamboom’ van de virussen die besmette mensen uit de omgeving van het nertsenbedrijf bij zich dragen verder in kaart. Zo kunnen ze kijken of er sprake is van meerdere besmettingen door de nertsen.

Beschermingsmiddelen

Medewerkers van besmette bedrijven moeten tijdens hun werk beschermingsmiddelen gebruiken. Ook mogen er geen bezoekers in de stallen komen en mogen de dieren en de mest niet van het terrein af. Verder wordt een meldplicht uitgebreid, wat inhoudt dat symptomen van corona bij de nertsen moeten worden gemeld bij de voedselwaakhond NVWA.

Volgens het RIVM is het risico dat mensen buiten de stal worden blootgesteld aan het virus nog steeds verwaarloosbaar. Het RIVM concludeerde eerder dat alle lucht- en stofmonsters buiten de stal bij herhaalde metingen geen virus bevatten.

Bekend was al dat huisdieren covid-19 kunnen hebben. Het ging om de hond van een coronapatiënt, die antistoffen had, wat erop duidt dat het beestje besmet was. Ook bij drie katten, die leefden op een van de nertsenhouderijen waar corona was geconstateerd, werden antistoffen gevonden.

Het risico dat mensen besmet kunnen raken door hun huisdier, blijft volgens het ministerie klein. Het advies van het RIVM blijft om huisdieren binnen te houden als mensen in het huishouden coronaklachten hebben en het dier ook ziek is.

Brabantse nertsen besmet met het coronavirus, onderzoek naar bron
Op twee nertsenfokkerijen in Milheeze en Laarbeek zijn coronabesmettingen bij nertsen geconstateerd. De om hun bont gewilde diertjes zijn vermoedelijk besmet geraakt via zieke werknemers van de Brabantse fokkerijen. 

Voor het eerst in Nederland huisdieren besmet met corona
Voor het eerst heeft men in Nederland coronabesmetting vastgesteld bij gezelschapsdieren. Drie katten en een hond blijken besmet te zijn geweest met het virus dat bij de mens de longziekte covid-19 kan veroorzaken. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden