Minister Schippers krijgt Big Brother Award voor 'privacyschendingen'

Minister Schippers van Volksgezondheid krijgt de zogenoemde Big Brother Award omdat ze zorgverzekeraars meer mogelijkheden wil geven medische gegevens van klanten te bekijken. De initiatiefnemer van de prijs, Bits of Freedom, geeft daarnaast de zogeheten 'expertprijs' voor privacyschendingen die minder aandacht krijgen, aan de gemeente Rotterdam.

Minister Schippers.Beeld ANP

De stad krijgt die omdat de gemeente op basis van politiegegevens besluit waar asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners een huis mogen huren. Schippers liet weten 'trots' te zijn op de prijs.

De winnaar werd maandagavond bekendgemaakt in Amsterdam. Er werden in totaal 4673 stemmen uitgebracht. Een meerderheid van 51 procent maakte een keuze voor Schippers.

'Vier jaar geleden kreeg ik de award voor het mogelijk maken van meer en betere informatie-uitwisseling tussen artsen', zei Schippers in een reactie. 'Dat levert minder medische missers en betere zorg voor patiënten op. Daar ben ik nog steeds trots op. Nu krijg ik de award omdat ik met behoud van het medisch beroepsgeheim het mogelijk maak dat gecontroleerd kan worden of zorg daadwerkelijk is verleend. Zorggeld moet worden besteed aan zorg; goed op het premiegeld van mensen passen is mijn missie. Ik ben ook hier er trots op dat ik daaraan kan bijdragen.

AIVD genomineerd

Naast de minister waren dit jaar ook de AIVD en WhatsApp genomineerd.
De AIVD was genomineerd omdat hoofd Rob Bertholee versleuteling wil beperken. Daarmee behandelt hij privacy en veiligheid als tegenpolen, aldus Bits of Freedom. WhatsApp gaat gegevens van zijn gebruikers, in totaal meer dan een miljard mensen, delen met moederbedrijf Facebook.

De Big Brother Award ging vorig jaar naar minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vanwege zijn afluisterwet. De politie kreeg toen de expertprijs voor 'predictive policing', op basis van gegevens voorspellen wie wanneer in de fout kan gaan en wie daarvan het slachtoffer kan worden.

Rotterdam liet in reactie op de expertprijs weten dat de maatregel een van de instrumenten is die de stad gebruikt om de leefbaarheid in de wijken te vergroten. 'We willen bijvoorbeeld voorkomen dat overlastgevers een woning betrekken in gebieden waar de leefbaarheid onder druk staat', aldus wethouder Stedelijke Ontwikkeling Ronald Schneider. 'Het is overigens geen permanente maatregel. Zodra de leefbaarheid verbetert, is er geen noodzaak meer voor.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden