Minister Schippers: drie dagen observatie voor verward persoon

Mensen die verward zijn, en daarmee een gevaar voor zichzelf of voor anderen kunnen zijn, kunnen drie dagen worden geobserveerd. Met deze nieuwe maatregel, die een 'time-out' wordt genoemd, wordt bekeken welke hulp passend is. Na contact met onder meer familie en naasten kan dan alsnog worden besloten dat zij gedwongen hulp krijgen.

Na de zaak van Bart van U, de man die is veroordeeld voor het doden van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus, zijn afspraken gemaakt om de zorg voor en opvang van verwarde mensen te verbeteren. Beeld ANP

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) kondigen deze nieuwe maatregel voor de verplichte behandeling van patiënten met een psychische stoornis donderdag aan.

Voor een verplichte behandeling moet onmiddellijk gevaar dreigen door de psychische stoornis. Nu is het nog zo dat er geen opname volgt als iemand dat gevaarlijke gedrag weet te verhullen tijdens het gesprek met de psychiater. De situatie is beter in te schatten door iemand drie dagen gade te slaan en ondertussen ook informatie in te winnen bij andere instanties, denkt het kabinet.

Bart van U.

Recentelijk zijn er verscheidene drama's rond 'verwarde' personen in het nieuws geweest, zoals de moord op Els Borst door Bart van U., de zelfverbranding van een vrouw in Bennekom, en de botsing in Zelhem die een 4-jarig jongetje het leven kostte. Ook werd een paar maanden geleden de A12 afgesloten vanwege een verwarde man die een vrouw had neergestoken en vervolgens zelf gewond aan een fietsbrug hing.

Het Leger des Heils vangt de laatste jaren steeds meer verwarde mensen op die niet in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) terechtkunnen. In veel instellingen wordt bezuinigd en gereorganiseerd. Het aantal incidenten met verwarde personen neemt volgens de Nationale Politie toe: tussen 2011 en 2015 steeg dit van 40 duizend tot ruim 65 duizend per jaar.

Lees ook

Het interview met Damiaan Denys, voorzitter van de ­Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NvVP). 'Ik vraag minister Schippers: maak een eind aan de bureaucratie.' (+)

De oorzaken die voor deze stijging worden genoemd, zijn divers. Zo speelt een rol dat patiënten steeds ­vaker thuis worden behandeld, maar ook dat de politie mogelijk meer is gaan letten op 'verwarde personen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden