'Minister Saddam Hussein was informant CIA'

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Naji Sabri was een betaalde informant van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat berichtte de Amerikaanse zender NBC maandagavond op gezag van niet met naam genoemde bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Volgens NBC voorzag Sabri de CIA in het najaar van 2002 van informatie over het geheime programma voor massavernietigingswapens dat Irak erop na zou houden. Hij kreeg daarvoor ruim 100.000 dollar. De gegevens die Sabri de Amerikanen verstrekte, bleken achteraf betrouwbaarder dan gedacht, aldus NBC.

Sabri zei tegen de CIA dat Irak geen noemenswaardig programma had voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens. Ook vertelde hij dat Saddam Hussein graag een atoomwapen wilde hebben, maar dat de bouw daarvan veel langer zou hebben geduurd dan de zeven maanden tot een jaar waarvan de CIA uitging.

Algemene Vergadering

De CIA kwam volgens NBC met Sabri in contact toen die in september 2002 in New York was om de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe te spreken. De Franse geheime dienst trad op als bemiddelaar. Alle contacten tussen Sabri en de Amerikanen verliepen volgens de bronnen van NBC via een tussenpersoon.

Sabri sprak tegen dat zijn land een programma had voor biologische wapens, zoals de CIA beweerde. Hij bleek achteraf gelijk te hebben. Ook zijn schatting van de tijd die Saddam Hussein nog nodig zou hebben om een atoombom te maken, bleek dichter bij de werkelijkheid dan die van de Amerikaanse geheime dienst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden