NIEUWSDESINFORMATIE

Minister: Rusland verspreidt ook in Nederland misleidende informatie over het coronavirus

Rusland verspreidt ook in Nederland misleidende informatie over het coronavirus. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Redactie
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) staat de pers te woord op het Binnenhof. Beeld ANP
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) staat de pers te woord op het Binnenhof.Beeld ANP

Het land grijpt de pandemie aan om Europese landen tegen elkaar uit te spelen, schrijft de minister aan de Tweede Kamer in een brief over de bescherming van de democratie tegen desinformatie.

In een aantal Nederlandstalige sociale mediagroepen worden ‘Russische narratieven’ over de strijd tegen het virus gedeeld, zo heeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) volgens Ollongren vastgesteld. In haar brief geeft de minister geen voorbeelden van zulke groepen en evenmin van concrete gevallen van desinformatie. Volgens de minister gaat het om ‘narratieven waarin de nadruk wordt gelegd op vermeende Europese verdeeldheid en gebrek aan onderlinge solidariteit tussen landen in West-Europa op het gebied van Covid-19.’ Volgens Ollongren is het bereik van deze berichten beperkt gebleven.

Desinformatiecampagne

In maart schreef persbureau Reuters over een intern rapport over de European External Action Service (EEAS), de diplomatieke dienst van de Europese Unie, waarin geconstateerd wordt dat Rusland een ‘aanzienlijke desinformatiecampagne’ voert. Pro-Russische media probeerden de verdeeldheid in de Europese Unie verder op te stoken. Bovendien trachtte Rusland via sociale media de Iraanse beschuldiging te verspreiden dat het virus door de Verenigde Staten als biologisch wapen was ontwikkeld. Russische media brachten ook het verhaal dat Bill Gates verantwoordelijk is voor de pandemie.

Volgens Ollongren is desinformatie een serieus probleem. Misleidende en onjuiste informatie over de relatie tussen het 5G-netwerk en het coronavirus heeft mogelijk geleid tot brandstichting van verschillende zendmasten, aldus Ollongren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden