Opinie

'Minister Rosenthal, grijp uw kans en help de democratie in Iran'

Het wordt Iraniërs praktisch onmogelijk gemaakt om naar Nederland te komen voor een kort verblijf. Terwijl juist deze bezoeken van onschatbare waarde zijn voor het democratische proces in Iran, vindt Ferdows Kazemi. 'Ik heb religieuze vriendinnen na een week verblijf in Nederland hun hoofddoek zien afdoen.'

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Beeld epa
Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.Beeld epa

Het ziet er naar uit dat onze crisis-ellende tot in de uithoeken van deze wereld is doorgedrongen, zelfs de Iraniërs hebben inmiddels medelijden met Nederlanders gekregen. Om de economie in ons door de crisis geteisterd land te steunen hebben ze massaal besloten om de zomer in Nederland door te brengen. De Nederlandse ambassade in Teheran kan dan ook de talloze visumaanvragen niet aan. Gelooft u het?

Visumaanvraag
Wie nu een afspraak wil maken voor een visumaanvraag voor deze zomer krijgt een automatisch gegenereerd antwoord dat het afsprakensysteem van de ambassade tot half november is volgeboekt. En doorgaans duurt het zo'n drie weken voordat je je visum krijgt na de aanvraag. Met een beetje mazzel kunnen ze dus net de kerst hier doorbrengen, goed voor hun fotoalbum. Zon hebben ze genoeg in Iran, en kerstbomen nauwelijks.

Iraniërs die regelmatig op vakantie/familiebezoek komen naar Nederland hebben heel wat vernieuwingen meegemaakt in het afsprakensysteem van de Nederlandse ambassade in Teheran. Van het uren lang fysiek voor de deur van de ambassade in de rij staan voor het indienen van hun visumaanvraag zijn ze dankzij de nieuwe techniek gevorderd tot het maanden virtueel wachten. Wat een progressie, zeg! Je ziet voor de Nederlandse ambassade in Teheran in ieder geval geen lange rijen van mensen met hun slaapzakken die slechts een visum willen aanvragen of een interview hebben met de ambtenaren voor het toelichten van hun reisdoel. Dat gezicht sierde de ambassade van een beschaafd land niet.

Het nieuwe systeem werkt kennelijk niet erg goed, want de wachttijden worden steeds langer, zonder dat dat tot enige overlast voor de ambassade leidt. Eventuele klachten worden door het automatisch antwoordsysteem netjes afgevangen en blijven onbeantwoord. Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageert gelukkig wel, maar meldt dat het tot hun spijt door de drukte niet anders kan. Het is duidelijk een privilege om als Iraniër op familiebezoek naar Nederland te mogen komen.

Kansen
Nederland laat hier echter kansen liggen. Op dit moment kost een visumaanvraag 60,00 euro per persoon, ongeacht of de aanvraag ingewilligd wordt of niet. Uiteraard moeten de aanvragers ook kunnen aantonen dat ze over voldoende onderhoudsmiddelen beschikken voor hun verblijf in Nederland, en dat is 45,00 euro per persoon per dag. Die 60,00 euro dekt waarschijnlijk ruim de kosten, maar die 45,00 euro per dag is helemaal een goudmijntje. Volgens een oud Iraanse traditie neem je altijd veel souvenirs mee voor familieleden en vrienden als je op vakantie geweest bent. Met de valuta die ze meenemen naar Nederland kopen ze vervolgens koffers vol souvenirs. Een Iraniër die hier op vakantie komt kost de staat dus geen cent, integendeel, zijn reis levert de staat valuta op.

Minister Rosenthal, toon uw Hollandse handelsgeest, zet wat extra vakantiekrachten in op de Nederlandse ambassade in Teheran, verhoog de leges voor de visumaanvraag naar minstens
80,00 euro per persoon en breng die vliegtuigladingen Iraniërs die onze economie willen steunen en ons uit de crisis wil verlossen, zo snel mogelijk naar Schiphol. Ze staan te popelen om onze souvenirwinkels leeg te kopen.

Iraniërs hebben al de grote pech dat ze onder een dictatoriaal systeem leven, dat toevallig ook geen lieverdje van het Westen is. Ze leven uiteraard al eeuwen onder dictators. Alleen de vorige dictators waren graag geziene gasten in het Westen en dus hun onderdanen ook. Toen kocht je slechts een ticket en stapte je het vliegtuig in om de hele wereld door te reizen, maar nu moet je maanden wachten op een visumaanvraag om een familielid in Nederland te bezoeken.

Meneer Rosenthal, u heeft een mond vol woorden die voor de bevordering van democratie in de wereld moeten zorgen. En u heeft zeker een cruciale positie waarin u het woord in daad kan omzetten. Maar jammer genoeg zoekt u vaak de oplossing in militaire missies, terwijl vreedzamer en effectievere wegen kunnen leiden naar dit doel.

Democratie
Zoals ik vaker benadrukt heb, is democratie een proces, en geen transformeerbaar object. Wilt u dat proces beïnvloeden, zorgt u dan voor een rechtvaardig en effectief buitenlands beleid. Om te beginnen, doet u dit met uw vertegenwoordigingen in ondemocratische landen. Het democratiseringsproces begint door volkeren in de gelegenheid te stellen om in contact te treden met mensen uit democratische landen. Elk obstakel vertraagt het proces.

In Iran is dat proces in gang gezet door jongeren. Grijp uw kans als Messias die de wereld democratie wil brengen, zou ik zeggen. Zorg ervoor dat Iraniërs die naar Nederland willen komen voor een kort verblijf dat niet de facto onmogelijk wordt gemaakt door de lange wachtlijsten van uw ambassade in Teheran.

En geloof me, wij politieke vluchtelingen in ballingschap hebben hier vandaan veel meer teweeggebracht bij onze vrienden en familie in Iran, dan de hele oorlogsgeschiedenis van het Westen in het Midden-Oosten, met een zogenaamd bevrijdingsmissie.

Andere ogen
Ik kijk met ongeloof naar een religieus familielid of vriendin die na een week verblijf in Nederland haar hoofddoek afdoet en met andere ogen naar haar religieuze overtuiging kijkt en de wens uit dat haar land ook zo vrij mag zijn als Nederland. Met dit nieuwe wereldbeeld keert ze terug naar Iran en brengt de boodschap over. U kunt me niet zeggen dat u- uiteraard samen met uw bondgenoten- hetzelfde bereikt heeft na jaren lange militaire verblijf in Afghanistan of Irak.

De ruzie over het Iraanse nucleaire programma zal overgaan, maar Iran zal een ondemocratisch land blijven en het democratiseringsproces in dat land zal onze effectieve steun hard nodig hebben. Hoog tijd voor een ander beleid, meneer Rosenthal!

Ferdows Kazemi is publiciste.
Volg haar op Twitter: @FerdowsKazemi.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden