Minister Ploumen bezoekt Iraakse vluchtelingen: 'Geef ons wapens'

Minster Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) is vandaag en morgen in Irak om te spreken met vluchtelingen die met angst en beven het geweld en de strenge winter tegemoet zien. Ploumen is het eerste kabinetslid dat in Irak is sinds Nederland heeft besloten om terreurbeweging IS daar actief te gaan bestrijden met luchtaanvallen door F16's.

Minister Ploumen in gesprek met gevluchte Koerden. Beeld anp

Het bezoek van de PvdA-minister onderstreept dat Nederland niet alleen bommen gaat afwerpen om IS te vernietigen, maar ook humanitaire hulp geeft aan de circa 1,8 miljoen ontheemden in Noord-Irak. Terwijl regeringspartij VVD bij monde van Kamerlid Han ten Broeke gisteren nog benadrukte dat Irak 'geen opbouwmissie' wordt, wil Ploumen juist 'met eigen ogen zien hoe de opvang van honderdduizenden ontheemden is geregeld en hoe het hen vergaat'.

Dat ziet er op het eerste gezicht niet al te best uit. De vermoeid uitziende christelijke vluchteling Andy Abbot (22) slaapt net als ruim vijftienhonderd anderen sinds twee maanden in een tent naast de St.-Joseph Kerk in de Iraaks-Koerdische stad Erbil. Er zijn dekens, ja, maar net te weinig voor de vele lijven. Even verderop logeren tientallen families in een nog niet afgebouwde flat. Een penetrante urinelucht dringt in de neusgaten. Plastic zeilen vormen provisorische afscheidingswanden tussen gezinnen die tot voor kort nog in een normaal huis woonden in de stad Karakosh. 'Ik was verpleegster', zegt een vrouw beduusd. 'Totdat IS-strijders kwamen en ons verjaagden met geweervuur'.

'De hulpverlening is nog niet goed georganiseerd, vluchtelingen zitten versnipperd door de stad heen', heeft Ploumen even daarvoor uitgelegd. Vooral de winter baart zorgen. Het vriest en regent dan hard in Irak. Hoe blijven al die mensen warm? Hoe krijgen ze genoeg te eten?

Beeld anp

'Geef ons wapens'

Nederland draagt dit jaar ruim 17 miljoen euro bij aan instanties zoals de Verenigde Naties om de hulp op orde te krijgen. Zij bouwen momenteel 27 vluchtelingenkampen in Noord-Irak en hopen de ontheemden daar nog voor de winter in te krijgen.

'Ik ben erg bezorgd over de winter', zegt vluchteling Andy. 'We hebben een dak boven ons hoofd nodig voordat het gaat vriezen.' Als dat niet kan in de stad Erbil waar hij nu is, dan wil hij graag terug naar huis in Karakosh, waar nu vermoedelijk IS-strijders slapen in zijn bed. 'Geef ons wapens en we bevrijden onze eigen stad weer. Ik ben pas 22 jaar, ik kan goed vechten. Ik was hiervoor ook soldaat.' Mannen die hem omringen knikken heftig.

Deze Koerdische vluchtelingen willen graag wapens van Nederland, zeggen ze in koor. Luchtaanvallen van Nederlandse F16's op IS-strijders zijn ondertussen zeer welkom. 'Hartelijk dank daarvoor', zegt Andy. Anderen zijn pessimistischer. 'We horen op de radio over die luchtaanvallen van internationale militairen. Maar waar zijn ze dan? Ik zie ze niet.' Een klein meisje in een paars T-shirt dringt zich naar voren in de groep en zegt: 'Ik wil zo graag naar huis.'

Hoewel schrijnend, is de situatie van de christelijke vluchtelingen in de stad Erbil vermoedelijk nog beter dan die van ontheemden elders in het land. Ploumen trekt morgen verder door Irak om ook hun verhaal te horen en waar nodig hulp te bieden. De PvdA-minister zegt het niet, maar de vechtmissie van Nederland - 'Het wordt knokken', aldus de VVD - krijgt zo ook een humanitair gezicht.

Minister Ploumen bezoekt de St.-Joseph kerk in Erbil. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden