Nieuwsbabyverbod

Minister over ‘babyverbod’ Amsterdamse woningverhuurder: gezin stichten is een grondrecht

Geen feestjes na tienen. Naaldhakken uit om de poreuze vloer te beschermen. En een verbod op commerciële verhuur zoals Airbnb. Zeker in de grote steden zijn woningzoekenden bekend met de geboden en verboden waarmee sommige huurcontracten zijn dichtgetimmerd.

Mark Misérus
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Toch keken nieuwe bewoners van de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam vreemd op van hun huurcontract. Daarin zou vermeld staan dat kinderen krijgen in hun paar honderd jaar oude huurhuis niet de bedoeling is. Althans, zo luidde de strekking van het artikel waarmee Het Parool de kwestie vorige maand aan het licht bracht.

De verhuurder van de panden, Vereniging Hendrick de Keyser, was zich van geen kwaad bewust. Als particuliere verhuurder mag de vereniging zelf bepalen wie voor welke woning geschikt is, luidde de uitleg. En in sommige woningen, zoals in de Lange Leidsedwarsstraat, is gezinsuitbreiding nu eenmaal niet zo handig. Deze zijn ‘bovengemiddeld gehorig’ en ‘qua indeling niet geschikt voor huishoudens groter dan twee personen’, aldus de verhuurder.

Recht op gezinsvorming

Bij geen rechter zou zo'n ‘babyverbod’ standhouden, voorspelden huurrechtadvocaten en het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag. Dinsdag benadrukte ook minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken dat de huurders van De Keyser gewoon gehoor mogen geven aan hun kinderwens.

‘Het recht op gezinsvorming is een grondrecht’, schrijft ze in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Daarbij, stelt Ollongren, overigens zonder verdere wetenschappelijke onderbouwing: ‘Het geluid dat kleine kinderen gewoonlijk voortbrengen, wordt niet gekwalificeerd als ernstige overlast.’

Maar van een babyverbod, of een poging daartoe, is volgens De Keyser helemaal geen sprake. 'Dit gaat helemaal niet over baby's. Maar in sommige woningen met een slaapkamer stellen we de voorwaarde dat er maar twee mensen mogen wonen’, stelt hoofd afdeling huurzaken Lisette Knulst. Directe aanleiding was een gezin dat hun kinderen, bij gebrek aan kamers, in de ruimte met de cv-ketel liet slapen.

Zwangere huurders

Als verhuurder selecteert De Keyser kandidaat-bewoners vooraf op criteria als inkomen en gezinssamenstelling, maar ook de aanwezigheid van huisdieren. Knulst: ‘Het ene huis is nu eenmaal wat robuuster dan het andere.’ Stellen met kinderen in de Lange Leidsedwarsstraat hoeven, net als zwangere huurders, niets te vrezen. ‘We laten die mensen ongemoeid. Alleen als er echt klachten zijn, kan dat veranderen.’

Het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag, onderdeel van de Amsterdamse Stichting !Woon, heeft begrip voor de bedoelingen van De Keyser. ‘Het gaat om gehorige panden met oude houten vloeren. En een verhuurder heeft ook het woongenot van de overige huurders te waarborgen. Die belangen moet je afwegen’, zegt consulent Gert Jan Bakker van !Woon. ‘Maar deze bepaling gaat echt te ver.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden