Minister: ouders moeten meer opvoeden, desnoods minder werken
Ouders moeten meer tijd vrijmaken voor de begeleiding van hun schoolgaande kinderen. De opvoeding en de overdracht van waarden en normen moet prioriteit krijgen, desnoods ten koste van werk en andere activiteiten. Dat schrijft minister Van Bijsterveldt van Onderwijs in een brief die zij vandaag aan de Tweede Kamer stuurt.
In de brief ontvouwt de CDA-bewindsvrouw haar plannen om ouders meer bij de school van hun kinderen te betrekken. Ze verwacht van ouders dat die de schoolprestaties in de gaten houden en helpen te verbeteren, dat ze hun kinderen helpen bij het kiezen van een beroep en zelf deel worden van de schoolgemeenschap.
Consumentenrol
Met de scholen wil de minister daarover afspraken maken, maar ze voegt eraan toe dat het geen kwestie is van meer geld of meer regels. 'Het gaat om een mentaliteitsverandering bij alle betrokkenen. De rol van de ouder is te zeer een vergeten rol; veel ouders zijn in een consumentenrol terechtgekomen.' Vanaf vandaag probeert ze de oproep onder de aandacht van alle ouders te brengen, onder meer met een tour door het land en een offensief via de sociale media.
De betrokkenheid van de ouders begint bij het bieden van een 'veilige, stabiele omgeving', schrijft de minister. 'Het helpt enorm als ouders thuis op jonge leeftijd lezen met hun kinderen, doorpraten over belevenissen, verhalen vertellen en discussiëren over maatschappelijke thema's.'
Kwaliteit school
Scholen moeten ouders op hun verantwoordelijkheid aanspreken, maar daar staat ook iets tegenover: de ouders krijgen inzicht in de voortgang die hun kinderen boeken en in de cijfers die ze halen. Ook heeft de minister afgesproken dat ouders gegevens kunnen raadplegen over de kwaliteit van de school van hun kind.
Van Bijsterveldt ziet verder een rol voor ouders bij het begeleiden van hun kind bij de beroepskeuze en het voorkomen dat hun kind de school voortijdig verlaat. Daartoe wil ze ouders 'stevig informeren over vervolgopleidingen, hen inzetten als rolmodel voor hun beroep en als stagebegebegeleiders of coach'.
Niet vrijblijvend
Ouders en scholen zouden hun afspraken van de minister moeten bezegelen met 'niet-vrijblijvende overeenkomsten', waarin staat 'hoe ouders hun talenten en deskundigheid inzetten om het onderwijs te verrijken of dat ze participeren in de besluitvorming op de school'.