Minister ontkent verduisteren foto's Srebrenica

De val van de Moslim-enclave Srebrenica in voormalig Joegoslavië blijft minister Voorhoeve van Defensie drie jaar na dato achtervolgen. De bewindsman moest vrijdag opnieuw uitleg geven aan de Tweede Kamer over het verloren gaan van een fotorolletje waarop een Dutchbat-militair Bosnisch-Servische oorlogsmisdaden heeft vastgelegd....

ANP

DEN HAAG

Door een fout bij de ontwikkeling mislukten in 1995 alle foto's. De kwestie leidde destijds tot veel beroering in de Kamer.

Een anonieme hoge militair heeft nu tegenover de VPRO-radio gesuggereerd dat de Militaire Inlichtingen Dienst (MID) het filmrolletje expres heeft vernietigd. Behalve opnames van negen door Bosnische-Serviërs vermoorde Moslims zou het rolletjes ook foto's bevatten van Nederlandse VN-militairen die de Serviërs meehelpen met het afvoeren van burgers uit Srebrenica. De MID zou met de vernietiging van de opnames negatieve publiciteit over het optreden van de Nederlandse VN-militairen hebben willen voorkomen.

Het VPRO-programma Argos zegt te weten dat de luitenant die de foto's heeft gemaakt, zowel voor zijn terugreis naar Nederland als na zijn thuiskomst is benaderd door de MID met de vraag het rolletje af te staan. In tweede instantie heeft hij dat gedaan. Daarna kreeg hij te horen dat het door een verkeerde behandeling verloren was gegaan.

Voorhoeve ontkende het doelbewust verdonkeremanen van de opnames. In een korte schriftelijke reactie herhaalde hij dat het rolletje door een menselijke fout verloren is gegaan. Eerder al noemde hij die 'hoogst knullig'.

De verklaring van Voorhoeve stemde de Kamer niet tevreden. Het CDA wil dat de minister duidelijk maakt of er toch afdrukken van het rolletje bestaan en of de MID die heeft opgeëist. Ook de PvdA en D66 hebben kritiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden