Minister negeerde scheiding tussen justitie en politiek

'De Nederlandse regering is van oordeel dat de rechtsgang ongehinderd door politieke inmenging zijn loop moet hebben.' Deze passage uit de diplomatieke nota die de Nederlandse ambassade in Paramaribo gisteren overhandigde aan de Surinaamse regering, kreeg donderdag plotseling een onverwachte, politieke lading....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM/PARAMARIBO

In de nota benadrukt Nederland de absolute scheiding tussen de verantwoordelijkheden van de Nederlandse politiek en de Nederlandse justitie. Juist die scheiding is, naar het zich laat aanzien, door minister Van Mierlo genegeerd, toen hij vorige maand bij zijn ambtgenoot Sorgdrager de arrestatie van Bouterse tegenhield.

'Juist omdat de Nederlandse regering zich gebonden acht aan de democratische rechtsstaat ( . . ), ziet zij geen mogelijkheid om af te wijken van de juridische procedures die gelden voor justitiële onderzoeken naar personen die zich buiten Nederland bevinden', staat letterlijk in de nota. De Surinaamse regering wordt daarom opgeroepen ruimhartig medewerking te verlenen aan rechtshulpverzoeken ten aanzien van Desi Bouterse.

De diplomatieke nota is het antwoord van de Nederlandse regering op de Surinaamse verwijten begin deze maand over de vervolging van Adviseur van Staat Bouterse en zijn signalering bij Interpol. Volgens de Surinamers voldoet het strafrechtelijke onderzoek tegen Bouterse niet aan de 'beginselen van redelijke termijn'. .

Dat laatste heeft minister Sorgdrager echter op 16 april per telefoon meegedeeld aan haar Surinaamse collega P. Shak Shie, staat in het Nederlandse antwoord. Verder is Bouterse sinds november 1995 op de hoogte gesteld van het gerechtelijk vooronderzoek tegen zijn persoon. Sindsdien is hij via nieuwe rechtshulpverzoeken op de hoogte gebracht van de vorderingen van dat onderzoek.

Het laatste Nederlandse rechtshulpverzoek betrof een oproep aan Bouterse zich te laten bijstaan door een advocaat, en zich op 21 juli dit jaar te vervoegen bij de rechter-commissaris in Den Haag om te worden gehoord. Naar nu blijkt, heeft de Surinaamse minister van justitie geweigerd dit verzoek aan Bouterse over te brengen. Sorgdrager stelde het rechtshulpverzoek op 19 juni persoonlijk aan Shak Shie ter hand. Maar die liet op 8 juli per brief weten 'geen termen aanwezig te achten om tot uitvoering van dit rechtshulpverzoek over te gaan'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden