Minister: naakte toeristen oorzaak aardbeving Maleisië

Tien toeristen, onder wie twee Nederlanders, die op de berg Mount Kinabalu uit de kleren gingen voor foto's, zijn de oorzaak van de aardbeving in Maleisië die tot nu toe zestien mensen het leven kostte. Tenminste, dat denkt de onderminister van de getroffen deelstaat Sabah.

Gijs Hablous
De heilige berg Kinabalu, waar bergbeklimmers vast kwamen te zitten na de aardbeving van vrijdag. Beeld afp
De heilige berg Kinabalu, waar bergbeklimmers vast kwamen te zitten na de aardbeving van vrijdag.Beeld afp

Volgens minister Joseph Pairin Kitingan zal binnenkort een speciaal ritueel worden gehouden 'om de geest van de berg tot bedaren te brengen'. Mount Kinabalu, waar vrijdag honderden mensen vast kwamen te zitten na de beving, geldt als een heilige berg voor de lokale bevolking.

Het opperhoofd van de Kadazandusun, een lokale stam, veroordeelt de 'onfatsoenlijke' daad van de toeristen. Hij vindt dat de tien voor een lokale rechter moeten verschijnen. 'Of anderen het geloven, doet er niet toe. Dit is wat wij, de mensen van Sabah, geloven. Dit is een heilige berg en deze daad moet niet worden onderschat.'

Minister Kitingan denkt dat er 'bijna zeker een verband is' tussen de foto's en de aardbeving. Ook hij vindt dat de 'daders' berecht moeten worden volgens lokale gebruiken. Bovendien vindt hij dat de ze een inreisverbod verdienen.

Vijf van de toeristen zitten volgens de politie nog steeds in Maleisië. Zij mogen het land niet verlaten omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan 'grove onzedelijkheid'.

Inmiddels heeft een Canadees die claimt een van de naakte toeristen te zijn, gereageerd op de beschuldigingen van de lokale leiders. Hij noemt de minister van toerisme op Twitter een idioot. De man zegt dat hij de tijd van zijn leven had op de top van de berg. Op Facebook voegt hij daaraan toe: 'Als het lokale geloof bepaalde acties verbiedt, dan moeten mensen die dat geloof aanhangen zich daaraan houden. Maar ze kunnen niet verwachten dat iedereen hun idiote regels naleeft.'

De beving met een kracht van 5,9 sloeg vrijdag toe op het Maleisische gedeelte van het eiland Borneo. Bergbeklimmers en wandelaars op de ruim vier kilometer hoge berg Mount Kinabalu werden verrast door rotslawines. Ook raakten wegen en gebouwen in de deelstaat Sabah beschadigd. Zestien mensen vonden tot nu toe de dood. Naar twee vermiste bergbeklimmers wordt nog altijd gezocht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden