Minister met een netwerk van bedrijven

Slordigheden en vergissingen kenmerken de wijze waarop minister Veerman zijn bedrijven ‘op afstand zette’. De vraag is hoe lang de bewindsman het vertrouwen van de Kamer houdt....

Een boerenbedrijf met ruim 600hectare land bezitten en tegelijkertijd de vele stukken lezen die een minister van Landbouw elke dag krijgt te verwerken; kan dat? Cees Veerman denkt van wel als hij op 22juli 2002 wordt benoemd. Hij is wel wat gewend.

Voor zijn ministerschap had Veerman veel meer banen. Hij was naast twee hoogleraarsbanen in Wageningen en Tilburg voorzitter van de raad van bestuur van de Wageningen Universiteit.

Bovendien had hij een aantal commissariaten en was hij voorzitter van de Nationale Coöperatieve Raad voor Land- en Tuinbouw, bestuursvoorzitter van de Verenigde Tuinbouwveilingen, voorzitter van het DLO-Landbouw-Economisch Instituut, lid van de Raad van Advies Moret, Ernst & Young en lid van de Sociaal-Economische Raad. Omdat hij al die functies bij zijn aantreden als minister moest opgeven, heeft Veerman alle tijd voor de stukken die hij dagelijks in dikke tassen mee naar huis neemt.

In 2003 loopt de minister van Landbouw privé tegen een vervelend vuiltje aan. Zijn bank wil de Franse tak van zijn boerenbedrijf niet langer financieren. Lastig, maar niet onoverkomelijk. Op 24december koopt Veerman de Franse bedrijven, ondergebracht in La Douce France bv, van CP Veerman Holding bv. Het is een kwestie van vestzak-broekzak.

Er zit echter een addertje onder het gras. Veerman moest voor hij minister werd de zeggenschap over zijn bedrijven bij derden onderbrengen om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen. Hij richtte daarvoor de beheersstichting Cevemin op. De naam staat voor Cees Veerman Minister.

Grote vraag is wat er gebeurt met de zeggenschap van de Franse bedrijven op het moment dat Veerman die zelf weer koopt. Daarmee onttrekt hij immers een deel van zijn bedrijf aan de beheersstichting waarmee de minister zijn bezit ‘op afstand’ heeft gezet.

Volgens Veerman is dat geen probleem. Bij de aanvaarding van zijn ambt in de zomer van 2002 had hij een volmacht gegeven aan advocaat Van den Herik voor alle daden van beheer voor de Franse bedrijven.

Maar minister Veerman blijft buiten deze gevolmachtigde om optreden als directeur van zijn bedrijven, zo blijkt uit de stukken die de afgelopen weken zijn opgedoken. Ten eerste schrijft Veerman zich bij de notaris in als directeur van La Douce France bv. Een ‘vervelende vergissing’, aldus premier Balkenende.

Ten tweede blijkt Veermans naam en handtekening onder stukken van Veermans Franse bedrijven te prijken. Zo zijn de jaarstukken van de Veerman France SAS over het boekjaar 2003 ondertekend door Veerman, daar le président genoemd. Een slordigheid, betoogt Veerman, zonder gevolgen, want Veerman France SAS was immers een lege bv, een bedrijf waar niets gebeurde.

Maar dat klopt niet. Veerman France SAS bezit voor 75duizend euro aan onroerend goed en bovendien zijn blijkens de stukken de acitviteiten van het boerenbedrijf La Charmie ondergebracht in de volgens Veerman lege bv. Veerman France SAS staat als houdstermaatschappij aan het hoofd van de Franse landbouwactiviteiten van Veerman.

Woensdag toonde de NOS documenten waaruit blijkt dat Veerman in het Franse handelsregister ook nog steeds als président en gérant van een aantal van zijn Franse bedrijven staat vermeld. Uit eerder onderzoek van Nieuwe Revu bleek nog dat de volmacht van Van den Herik slechts geldig was tot 2002. Maar volgens Veerman en premier Balkenende is die steeds stilzwijgend verlengd.

Vandaag moeten de premier en de minister opheldering verschaffen. Veerman kan daarbij vooralsnog rekenen op de steun van een Kamermeerderheid. Maar het is de vraag hoeveel nieuwe vergissingen hij zich nog kan veroorloven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden