Minister met afkeer van baden

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Hugh Gaitskell door Judy Cassab, 1957 Beeld
Hugh Gaitskell door Judy Cassab, 1957Beeld

Londen, 14 november 1947

Wat kun je toch makkelijk het verkeerde zeggen! En wat is het lastig om in te zien dat je het doet! Drie weken geleden sprak ik op een verkiezingsbijeenkomst in Hastings. Ik probeerde het niet over partijpolitiek te hebben, en als vanzelf kwam ik op het thema van de brandstofschaarste.

'Het betekent naar bed gaan en opstaan in koude slaapkamers. Misschien minder vaak onder de douche. Wat mij betreft: ik heb zelf nooit veel gedoucht, en ik verzeker u dat het weinig uitmaakt voor je gezondheid. En wat de uiterlijke gevolgen betreft: het meeste zit toch onder je kleren en zie je niet.'

Het was natuurlijk als grap bedoeld, zeker de tweede zin, en het publiek vatte het ook zo op en lachte. Ik heb genoeg vergelijkbare dingen gezegd op andere bijeenkomsten, om de boel wat te verlevendigen. Na mijn toespraak zei een van de aanwezigen dat het hem niet zou verbazen als het de volgende dag de krantenkoppen zou halen.

Inderdaad werd ik in de pers geciteerd, ofschoon niet uitgebreid. De volgende dinsdag echter ging Churchill in zijn speech tegen de regering met mijn uitspraken aan de haal. Sindsdien word ik publiekelijk in verband gebracht met viezigheid en een afkeer van baden.

Eerst leek het me nog onschuldig, maar nu zie ik in dat het echt fout van me was. Ik kreeg diverse anonieme brieven en pakketjes met DDT.

Hugh Gaitskell (1906-1963), Engels Labour-politicus. Uit The Diary of Hugh Gaitskell 1945-1956. Jonathan Cape, 1983.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden