'Minister marktwerking' wordt baas bij chemiereus

Consultant Hans Wijers wordt bestuursvoorzitter van Akzo Nobel. Als minister van Economische Zaken bracht hij de winkelsluitingstijdenwet tot stand, probeerde hij Fokker te redden en overleefde hij de Securitel-affaire....

Bart Dirks

Toen D66-minister Hans Wijers van Economische Zaken in juni 1998 aankondigde niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn als politicus, gaf hij als een van de redenen daarvoor op meer tijd te willen hebben voor zijn twee kinderen. Dat zal er in de leiding van Akzo Nobel niet echt in zitten.

Per 1 juli wordt hij adviseur voor het topmanagement, vanaf 1 oktober zetelt de D66'er in de raad van bestuur en per 1 maart 2003, als Cees van Lede met pensioen gaat, neemt hij diens voorzittershamer over bij het Arnhemse chemieconcern.

Het is de voorlopige bekroning van een afwisselende carrière bij de overheid, politiek en bedrijfsleven. Gerardus Johannes Wijers, geboren op 11 januari 1951 in het Zeeuwse Oostburg, studeerde na de HBS-B economie in Groningen. Aan de Erasmus Universiteit promoveerde hij in 1982 op een onderzoek naar industriepolitiek. Hij had carrière gemaakt als consultant, toen D66-leider Hans van Mierlo hem in 1994 wist te strikken als minister van Economische Zaken.

De dadendrang van de minister in het eerste Paarse kabinet leek geen grenzen te kennen. Hij was het, die in 1996 de openingstijden van winkels verruimde en een jaar later de eerste Mededingingswet tot stand bracht, waardoor kartelwaakhond NMa in het leven werd geroepen. Zijn inbreng in de politiek werd door velen, net als het eerste Paarse kabinet van PvdA, VVD en D66, als 'verfrissend' ervaren. Hij kreeg waardering voor het feit dat hij een ouderavond op de school van zijn kinderen verkoos boven een debat in de Tweede Kamer.

Minder succes hadden Wijers' pogingen om Fokker van de ondergang te redden. Hij probeerde tal van investeerders te interesseren, maar wilde alleen staatssteun geven als marktpartijen het voortouw nemen. 'Ik vrees dat dit mijn noodlot moest zijn', verzuchtte Wijers na het faillissement. Hij was de eerste minister in decennia die niet de portefeuille trok om Fokker overeind te houden. 'Daar prijs ik me niet gelukkig mee. Het is niet een van de dingen die ik verwachtte toen ik aantrad.' Maar de Tweede Kamer had alle begrip voor Wijers' afwegingen.

Eén keer, in de Securitel-affaire, overwoog Wijers af te treden als minister. Nederland had verzuimd de aanpassing van honderden wetten en regels aan te melden bij de Europese Commissie. De rechter tikte hem bovendien op de vingers, omdat hij lang niet wilde zeggen welke wetten tijdelijk feitelijk niet golden. Zijn ambtenaren overtuigden hem er echter van, dat vertrekken een buitenproportionele stap zou zijn.

Vertrekken deed hij wel na vier jaar ministerschap. Hij zei 'te weinig profiel' te hebben om D66 in de verkiezingen te trekken, en ergerde zich te vaak aan Haags geneuzel. Wijers omschreef dat als 'politiek met een kleine p'. Hij nam zijn oude stiel van consultant weer op, en werd senior vice-president bij de Boston Consulting Group (BCG) en baas van de Nederlandse tak van het adviesbureau, dat wereldwijd 2300 consultants en 47 vestigingen heeft.

In die hoedanigheid bleef hij hameren op de kansen van de nieuwe economie en de informatie- en communicatietechnologie. Vorig najaar kwam hij terug in het nieuws, toen hij namens de vakbonden in minder dan een week tijd uitzocht dat telecombedrijf KPN om te bezuinigen niet anders kon doen dan een massaontslag door te voeren.

Eenzelfde aderlating in het personeelsbestand krijgt hij bij Akzo Nobel voor de kiezen. Gelijk met het bekend worden van zijn aantreden, werd bekend dat Akzo 1500 banen gaat schrappen in de chemische devisie.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) twijfelt of Hans Wijers als voorzitter nu bestuurder wordt bij Akzo Nobel. 'Het is niet vanzelfsprekend dat hij deze functie kan blijven uitoefenen', aldus een woordvoerster van het WNF. Wellicht dat Wijers zelf het voorzitterschap opgeeft, om nog enige tijd voor zijn gezin over te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden