Minister mag geen geld halen uit infrastructuurfonds Jorritsma botst over budget streekvervoer

Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat is donderdag in aanvaring gekomen met de Tweede Kamer over de bezuinigingen op het stads- en streekvervoer....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Zij worden daarin gesteund door oppositiepartij CDA. De ruziënde partijen besloten na het debat een compromis te gaan uitwerken. De fracties vragen Jorritsma in een amendement geld te zoeken op haar begroting, omdat ze door het schrappen van een subsidie aan het streekvervoer toch al geld overhoudt. Dat mag alleen worden gebruikt voor het openbaar vervoer, en niet voor andere doelen op haar begroting. Maar Jorritsma wil haar departement ontzien. 'Met een omzet van drie miljard kan er best 75 miljoen gevonden worden bij het openbaar vervoer', hield de minister de Kamer voor.

Omdat ze er naar eigen zeggen 'ook best mee zit', was ze toch bereid te kijken naar een oplossing. Ze vond dat die gezocht moest worden bij het infrastructuurfonds, de pot waaruit alle grote investeringen in weg en spoor worden betaald.

Maar PvdA, D66 en CDA gaven in een wijzigingsvoorstel andere oplossing aan. Ze willen dat Jorritsma het geld gebruikt dat ze bespaart door het verzelfstandigde streekvervoerbedrijf VSN niet meer te subsidiëren. Dat leverde haar 44 miljoen gulden op.

PvdA-kamerlid Van Gijzel: 'U beeindigt een subsidie en besteedt dat geld niet meer aan het openbaar vervoer.' Hij eiste een lijst van gebieden waaraan Jorritsma het bespaarde geld heeft besteed, zodat de Kamer kon aangeven waar kan worden bezuinigd. 'U moet zelf aangeven waar het geld vandaan moet komen', vond Jorritsma. Waarop Van Gijzel in woede onstak: 'U moet het lijstje vandaag nog geven, ik wil dat geld terug hebben.'

GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller haakte met een eigen amendement in op Jorritsma's plan om het geld uit het infrastructuurfonds te halen. Probleem voor de rest is dat die oplossing alleen maar geldt voor volgend jaar, in de jaren daarna blijft het gat. Bovendien zijn CDA en VVD tegen het idee omdat ze vinden dat exploitatietekorten bij het openbaar vervoer niet gedekt mogen worden met investeringsgelden.

Omwille van de vrede in de coalitie was VVD-kamerlid Hofstra toch bereid een greep in die kas voor één jaar door de vingers te zien. Voor de jaren daarna moet later een oplossing op Jorritsma begroting worden gezocht. Dat compromis wordt de komende dagen uitgewerkt.

Jorritsma hield vast aan haar beleid om de files te lijf te gaan met investeringen in het openbaar vervoer en verbeteringen aan de verkeerswegen. Maar ze beloofde de Kamer ook om volgend jaar met een rapportage te komen hoe een aantal plannen voor grootscheepse investeringen, die al jaren klaar liggen maar nooit opgepakt zijn, toch kunnen worden uitgevoerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden