Minister, maak de Pabo-instaptoets

Het intellectuele ministeriële peil is toch wel ietsje gezakt


Goed zo. AOb-bestuurder Marten Kircz neemt zijn typering van Marja van Bijsterveldt niet terug. Waarom zou hij ook? Kircz noemde Van Bijsterveldt 'de beroerdste minister van Onderwijs die Nederland ooit heeft gekend', iemand die 'niet het intellectuele niveau heeft om minister van Onderwijs te zijn.' Prompt eisten de kamerleden Beertema (PVV) en Elias (VVD) dat Kircz zijn woorden zou terugnemen. Zo niet, dan beschouwden ze de Algemene Onderwijsbond niet langer als gesprekspartner; CDA en SGP dachten er ook zo over.


Een potsierlijke reactie. Kircz schold niemand uit - zoals Elias die de leraren klagerig en geneigd tot ziek melden noemde en Beertema die Jesse Klaver (GroenLinks) bestempelde tot aanhanger van Pol Pot. Anders dan deze twee beweringen is die van Kircz waar. Het is opmerkelijk dat in een land waar de Onderwijsraad vindt dat iedere leraar een master-diploma moet hebben, je minister van Onderwijs kunt worden met een diploma Verpleging-A. De bewindspersoon die verantwoordelijk is voor het onderwijs van kleuterschool tot universiteit heeft nog nooit één collegezaal van binnen gezien en stond geen dag voor de klas. Dat is idioot. Kennelijk kun je met partij-ijver ver komen. Ik schreef dat twee jaar geleden in een column. Niemand reageerde daarop, en terecht. Maar nu mag een vakbondsman dat niet vinden.


Tot nu toe hadden alle ministers van onderwijs wel een academische graad. De meesten, Diepenhorst, Veringa, Van Kemenade, Pais, Ritzen, Plasterk, waren hoogleraar. Van Kemenade weliswaar in de onderwijssociologie, maar toch. Zelfs Maria van der Hoeven, minister van 2002-2007 - het voorlaatste dieptepunt bij OC en W - leerde na de Mulo en de kweekschool nog wat bestuurskunde bij aan Open Universiteit. Loek Hermans was ooit leraar maatschappijleer, Wim Deetman schooldirecteur. Nu waren het stuk voor stuk geen onderwijsministers die je wegens hun verdiensten op een gouden schaal door het land zou dragen, maar hun uitspraken deden in elk geval geen pijn aan de oren. Nu hebben we een onderwijsminister die op haar persoonlijke pagina van de Rijksoverheid de geweldige slogan 'veeleisendheid is een must' voert en overal de dooddoener 'De lat moet omhoog!' uitkraamt. Anders 'gáát' ze wel ergens voor (voor 'winst binnen het huidige stelsel', voor 'degelijke kwaliteit') of 'is' ze van iets' ('Ik ben van het werken, niet van staken'). Het intellectuele ministeriële peil is toch wel ietsje gezakt sinds de gloedvolle volzinnen van de geleerde Diepenhorst (minister van 1965-1967), die anders dan Van Bijsterveldt, ook gevoel voor humor had en zich niet te goed voelde voor optredens in het VPRO-radioprogramma Ronflonflon.


Het domme van al dat symbolische gehamer op de 1.040 lesuren - een regel die toch niet wordt uitgevoerd, want de VO-Raad is ertegen - is dat Van Bijsterveldt de publieke aandacht misloopt voor een ontwikkeling die wel gunstig is. Haar spreekwoordelijke lat dreigt nu wel degelijk ergens omhoog te gaan, en wel op de pabo's. Dat mocht ook wel eens, na drie decennia gestage achteruitgang van het niveau van aankomend onderwijzers, maar vestig daar dan eens de aandacht op.


De pabo's worden selectiever. Althans, dat adviseert de Commissie Kennisbasis Pabo. Behalve de toetsen voor rekenen en taal moeten de aankomende studenten ook laten zien dat ze iets weten van aardrijkskunde, geschiedenis, Engels en natuur & techniek. De commissie wordt weliswaar voorgezeten door Heim Meijerink, dezelfde die in 2004 schoolvakken als geschiedenis en aardrijkskunde nog wilde afschaffen ten gunste van 'vakoverstijgende domeinen' als 'mens en maatschappij' - maar toch. Het is een begin.


Nu zijn de studenten boos, omdat zij vinden dat diploma's een voldoende niveau voor een vervolgopleiding moeten garanderen. Daar hebben die studenten van het Interstedelijk Studenten Overleg in principe gelijk in. Maar helaas bieden die diploma's, met name de mbo-diploma's, die garantie niet. En kom op, studenten, het gaat om instaptoetsjes op het niveau van 3-havo en 4-mavo! Dat moet lukken. Ook Marja van Bijsterveldt kan daar best voor slagen. Misschien wel een aardig idee, een leuk publiciteitsmomentje: de minister maakt de pabo-instaptoets! Reken maar dat de camera's snorren.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden