Minister lijnrecht tegenover FNV: laat AOW-leeftijd verder stijgen en ga voor omscholing en deeltijdpensioen

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken (D66) gaat niet in op de eis van vakcentrale FNV om de AOW-leeftijd te bevriezen op 65 jaar en 9 maanden. Volgens de wet moet de AOW-leeftijd in 2022 doorstijgen naar 67 jaar en 3 maanden.

Wouter Koolmees pleit voor demotie, deeltijdpensioen en omscholing Beeld anp
Wouter Koolmees pleit voor demotie, deeltijdpensioen en omscholingBeeld anp

'De AOW is niet houdbaar als we de leeftijd bevriezen', zegt Koolmees vandaag in de Volkskrant. In plaats daarvan pleit de bewindsman voor demotie, deeltijdpensioen en omscholing 'om iedereen gezond zijn pensioen te laten halen'.

Daarmee staat Koolmees recht tegenover de FNV. Die wil dat de AOW-leeftijd in elk geval tot 2020 blijft zoals die nu is: 65 jaar en 9 maanden. Het gaat de vakbond vooral om de laagst betaalde werknemers in zware beroepen. Zij moeten de mogelijkheid krijgen om eerder te stoppen. Voor hen pakt een hogere AOW-leeftijd desastreus uit, vindt de FNV. 'Zij zijn jong begonnen, moeten dus meer jaren werken, terwijl ze veel korter leven dan hoogopgeleiden. Leg dat maar eens uit', stelde FNV-pensioenexpert Tuur Elzinga eerder in deze krant.

Wettelijk stijgt de AOW-leeftijd volgend jaar naar 66 jaar en in 2021 door naar 67 jaar. Daarna wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de ontwikkeling van de gemiddelde levensverwachting, waardoor die in 2022 uitkomt op 67 jaar en drie maanden.

Koolmees constateert dat door de FNV 'eisen zijn neergelegd'. Maar: 'Bevriezen van de AOW-leeftijd vind ik niet reëel.' Op de vraag of hij zelf een plan opstelt als de FNV niet meedoet, wil Koolmees niet ingaan. 'Aan als-danvragen doe ik niet mee.'

De bewindsman wil dat werk wordt gemaakt van plannen zodat mensen gezond hun pensioen kunnen halen. 'Kijk naar de brandweer. Die organiseert loopbaangesprekken. Kun je nog met 50 kilo op je rug een brandend gebouw in of gaan we andere baan zoeken? Zo moet het.' Demotie - een stap terug doen op de carrièreladder - mag wat de vakbeweging betreft alleen vrijwillig.

Koolmees verwacht begin volgend jaar niettemin een akkoord op hoofdlijnen met werkgevers en vakbeweging over een nieuw pensioenstelsel. Dat is volgens hem nu nog alleen geënt op een carrière bij een werkgever. 'Maar werken is totaal anders dan vroeger. Mensen wisselen vaker van baan, van arbeidsduur, kennen periodes van wel of niet werken, werken als zelfstandige of in loondienst. Daarom moeten we bijvoorbeeld de doorsneepremie afschaffen waarmee jongeren nu indirect oudere collega's subsidieren in de verwachting dat dat later ook voor hen gebeurt.'

Geruststellend voor de FNV is dat Koolmees niet gaat tornen aan de afspraken over het ongedaan maken van de WW-versobering die het kabinet-Rutte II doorvoerde. Stapsgewijs wordt de maximumduur van de werkloosheidwet verkort van drie jaar en twee maanden naar twee jaar. Dat treft iedereen die tien jaar of langer heeft gewerkt. Rutte II sprak met de sociale partners af dat die de WW-rechten op het oude niveau kunnen houden. Dat gebeurt via vijf grote cao's.

D66 en Tweede Kamerlid Wouter Koolmees waren daar indertijd op tegen. In zijn nieuwe rol als minister legt Koolmees zich neer bij die overeenkomst tussen zijn voorganger Lodewijk Asscher en de sociale partners. 'Ik heb de eerste cao al binnen. Daar ga ik mee akkoord. Afspraak is afspraak, de afspraak van mijn voorganger, daar houd ik me aan.'

In de schijnwerpers staan is niet zijn drijfveer, zegt minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. Goed in oneliners is hij ook niet. Maar hij wil wel grote hervor-mingen doorvoeren. En snel graag. Lees hier het interview met Wouter Koolmees: de man, de politicus en het beleid. (+)

'Ik breng mijn kinderen naar school en de crèche omdat ik dat graag wil, niet omdat ik een voorbeeldrol vervul' Beeld Aurélie Geurts
'Ik breng mijn kinderen naar school en de crèche omdat ik dat graag wil, niet omdat ik een voorbeeldrol vervul'Beeld Aurélie Geurts
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden