Minister Levy 'gefrustreerd' over politiek van Netanyahu

David Levy, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, is 'gefrustreerd' over premier Benjamin Netanyahu. In een radio-interview kondigde Levy gisteren aan dat hij overweegt om af te treden....

AP; AFP; REUTER

AP, AFP, Reuter

JERUZALEM

Levy veroordeelde de beslissing om Mossad-moordenaars in te zetten als een 'schadelijke en onnodige operatie'. Als hij er vantevoren weet van zou hebben gehad, zou hij de actie vast en zeker hebben ontraden.

Levy's relatie met Netanyahu is sowieso gespannen, omdat de premier en zijn naaste medewerkers David Levy slechts een marginale rol gunnen in de buitenlandse politiek. De minister was dinsdag met spoed naar een hospitaal gebracht wegens pijn in zijn borst, veroorzaakt door 'spanningen'.

Een van de leden van de commissie, die de ware toedracht achter de (mislukte) moordaanslag op de Hamas-leider moet onderzoeken, heeft donderdag bedankt voor het karwei. Het gaat om Nahum Admoni, voormalig chef van de Mossad.

Hij had publiekelijk zijn instemming uitgesproken met de aanslag. Premier Netanyahu en Mossad-baas Yatom hadden hem daarom gevraagd. Verwacht wordt dat een andere ex-chef van de Mossad in de commissie plaatsneemt.

Israël overweegt intussen om 49 miljoen dollar aan de PLO over te maken. Het is geld waarop de Palestijnse Autoriteit van Yasser Arafat recht heeft. Onder de Akkoorden van Oslo is Israël verplicht accijnzen en belastingen, die Jeruzalem op Palestijnse importen en aankopen heft, aan de Palestijnse Autoriteit over te dragen.

Jeruzalem had het geld geblokkeerd na de herhaalde Palestijnse zelfmoordacties in Israël. In augustus en september had premier Netanyahu onder druk van de Verenigde Staten al een deel van de tegoeden vrijgegeven. Maar de bulk van het geld bleef bevroren.

Bovendien zou Israël volgende week het verkeer tussen Israël en de Palestijnse gebieden weer vergemakkelijken. Door de huidige beperkingen kunnen duizenden Palestijnen niet naar hun werk in Israël.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden