Minister Koenders overtreedt regels EU

Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking heeft Europese regels overtreden door de organisatie van de manifestatie ‘Het akkoord van Schokland’ niet openbaar aan te besteden...

De Europese grens voor verplichte aanbesteding is 137 duizend euro.

In antwoord op Kamervragen van CDA-er Kathleen Ferrier schrijft Koenders dat er in verband met tijdsdruk geen gelegenheid was om de organisatie van ‘Het akkoord van Schokland’ uit te besteden. Dat is echter niet voldoende reden om van aanbesteding af te zien. Een beroep op tijdsdruk gaat alleen op als bijvoorbeeld een tunnel onder water dreigt te lopen en er op zeer korte termijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden.

Een interne commissie bestaande uit fiscalisten en juristen adviseerde Koenders om de opdracht niet onderhands te gunnen. Hoge ambtenaren, onder wie directeur-generaal Ruud Treffers, oordeelden echter dat het politieke belang van de manifestatie zo groot was dat dat advies genegeerd moest worden. ‘Het paste helemaal in de aanpak van het nieuwe kabinet, de dialoog met de samenleving. Het was toen inmiddels eind mei, dus we hadden nog maar een maand. We konden niet anders meer’, zegt Treffers.

‘Het akkoord van Schokland’ werd eind juni georganiseerd op het voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder. Bekende artiesten – onder wie The Nits en Marco Borsato – traden er grotendeels belangeloos voor het goede doel op. Bedrijven, maatschappelijke organisaties en kabinetsleden ondertekenden in totaal 36 akkoorden, waarin zij zich vastlegden om zich extra in te zetten voor de zogeheten Milleniumdoelen van de Verenigde Naties. Koenders zegde op de manifestatie 50 miljoen euro toe voor ideeën die de doelen dichterbij kunnen brengen.

In 2000 benoemden de Verenigde Naties acht ontwikkelingsdoelen die in 2015 bereikt moeten zijn. Zo moet de kindersterfte sterk zijn afgenomen, moeten vrouwen gelijke rechten als mannen hebben, en moeten alle kinderen naar school kunnen. In het coalitie-akkoord formuleerde het kabinet ‘de Millennium Ontwikkelingsdoelen dichterbij’ als een van de tien speerpunten van het beleid. Koenders wilde de doelen precies halverwege de rit – dus halverwege 2007 – extra onder de aandacht brengen met de manifestatie op Schokland.

Volgens Koenders is besloten om de organisatie aan BKB te gunnen omdat in dat bureau ‘het vertrouwen bestond dat het op zo korte termijn een dergelijke manifestatie als die op Schokland kon organiseren’. De voorbereidingen begonnen eind maart. BKB is het evenmentenbureau van Lennart Booij en Erik van Bruggen.

In de jaren negentig waren zij grondleggers van de Niet-Nixbeweging die binnen de PvdA pleitte voor een nieuwe vorm van politiek bedrijven. Erik van Bruggen maakte onderdeel uit van het campagneteam van Wouter Bos bij de afgelopen Kamerverkiezingen. Koenders zit namens de PvdA in het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden