Minister Koenders negeert EU-regels

Minister Koenders (PvdA) van Ontwikkelingssamenwerking heeft Europese regels overtreden door de organisatie van de manifestatie ‘Het akkoord van Schokland’ niet openbaar aan te besteden....

De opdracht ter waarde van 750 duizend euro werd onderhands gegund aan het evenementenbureau BKB, het evenementenbureau van Lennart Booij en Erik van Bruggen die in de jaren negentig aan de basis stonden van de vernieuwingsbeweging Niet Nix in de PvdA. De Europese grens voor verplichte aanbesteding is 137 duizend euro.

Volgens Koenders is onder invloed van de tijdsdruk de opdracht naar het bureau gegaan. In antwoord op Kamervragen van CDA’er Kathleen Ferrier schrijft hij dat er in verband met tijdsdruk geen gelegenheid was om de organisatie van Het akkoord van Schokland uit te besteden. Dat is echter geen reden. Een beroep op tijdsdruk gaat alleen op als bijvoorbeeld een tunnel onder water dreigt te lopen en er op zeer korte termijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden.

Een interne commissie bestaande uit fiscalisten en juristen adviseerde Koenders de opdracht niet onderhands te gunnen. Directeur generaal internationale samenwerking Ruud Treffers oordeelde echter dat het politieke belang van de manifestatie zo groot was dat dat advies genegeerd moest worden. ‘Het paste helemaal in de aanpak van het nieuwe kabinet, de dialoog met de samenleving. Het was al eind mei, dus we hadden nog maar een maand. We konden niet anders meer’, zegt Treffers.

Het akkoord van Schokland werd eind juni georganiseerd op het voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder. Bekende artiesten – onder wie The Nits en Marco Borsato – traden er grotendeels belangeloos op voor het goede doel.

Bedrijven, maatschappelijke organisaties en kabinetsleden ondertekenden in totaal 36 akkoorden, waarin zij zich vastlegden om zich extra in te zetten voor de zogeheten Millenniumdoelen van de Verenigde Naties.

Koenders zegde op de manifestatie 50 miljoen euro toe voor ideeën die de doelen dichterbij kunnen brengen.

In 2000 benoemden de Verenigde Naties acht ontwikkelingsdoelen die in 2015 bereikt moeten zijn. Zo moet de kindersterfte sterk afnemen, moeten vrouwen gelijke rechten krijgen, en moeten alle kinderen naar school kunnen.

In het coalitieakkoord formuleerde het kabinet deze doelen als een van de speerpunten van het beleid. Koenders wilde deze doelen extra onder de aandacht brengen met de manifestatie op Schokland.

Volgens Koenders is besloten om de organisatie aan BKB te gunnen omdat in dat bureau ‘het vertrouwen bestond dat het op zo korte termijn een dergelijke manifestatie als die op Schokland kon organiseren’.

Booij en Van Bruggen waren jaren actieve partijleden in de PvdA. In de aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer van vorig jaar november maakte Erik van Bruggen deel uit van het campagneteam van Wouter Bos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden