Minister Koenders heeft 'stevig' gesprek in Moskou over MH17

Voor het eerst sinds de ramp met passagiersvlucht MH17 heeft een Nederlandse minister Rusland bezocht om te spreken over de noodaak van het vervolgen van de daders. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) sprak vrijdagavond in Moskou met zijn Russische collega Lavrov. 'Het zijn geen gemakkelijke gesprekken omdat we het op veel punten oneens zijn', stelde hij na afloop in een schriftelijke verklaring. 'Maar het zijn wel gesprekken die moeten worden gevoerd.'

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken)Beeld anp

Het bezoek ligt gevoelig, omdat in westerse media de meest waarschijnlijke lezing is dat Rusland achter het neerschieten van het passagierstoestel zit. De Nederlandse regering heeft dat vermoeden nooit uitgesproken, maar hamert erop dat eerst gedegen onderzoek nodig is naar de toedracht van de ramp. De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert naar verwachting pas na de zomer de eerste onderzoeksresultaten.

Koenders: 'Het is van groot belang dat we voortbouwen op Veiligheidsraadresolutie 2166. Daarin commiteert de internationale gemeenschap zich aan de opsporing en de berechting van de daders.' Koenders heeft naar eigen zeggen 'stevig benadrukt' hoe belangrijk dat is, 'juist ook in het belang van nabestaanden'. Lavrov heeft volgens Koenders 'opnieuw bevestigd'dat Rusland achter de VN-resolutie staat. 'Het zijn geen gemakkelijke gesprekken omdat we het op veel punten oneens zijn', aldus Koenders na afloop in een verklaring. Het was voor het eerst sinds de ramp op 17 juli vorig jaar dat een Nederlandse minister in de Russische hoofdstad was.

Volgens Koenders heeft de Russische bewindsman 'opnieuw bevestigd dat Rusland onverminderd staat achter wat eerder is afgesproken in resolutie 2166'. Die VN-Veiligheidsresolutie eist dat de daders worden berecht.

Aannemelijk is dat de Russen aan Koenders enkele stekelige vragen hebben gesteld. Waarom het door Nederland geleide onderzoek naar de ramp zo lang duurt; waarom westerse media zo vooringenomen zijn over de schuld van Rusland; en waar de Amerikanen blijven met de satellietbeelden die zouden aantonen dat Russische militiairen een BUK-raket hebben vervoerd waarmee vlucht MH17 is neergehaald. Al met al geen gemakkelijk gesprek voor Koenders.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken LavrovBeeld anp

Genève

De Russische minister van Buitenlandse Zaken en zijn Nederlandse collega spraken elkaar eerder dit jaar in Genève, in maart. Lavrov benadrukte toen de noodzaak van een uitgebreid, grondig en onafhankelijk onderzoek naar de ramp. In Russische media heeft Lavrov zich meermaals kritisch uitgelaten over de gang van zaken. 'Er zijn geen antwoorden op onze vragen. Waar zijn de beelden, de radargegevens, de bewijzen aan Oekraïense kant?', zei Lavrov in een televisieshow afgelopen december.

Voor Koenders was het belangrijk het gesprek met Moskou te hervatten. Alleen zo kan hij op 17 juli, één jaar na de ramp, aan nabestaanden toezeggen dat ook Rusland medewerking verleent aan het afronden van het onderzoek naar toedracht en daders.

Het toestel met vluchtnummer MH17 stortte vorig jaar neer in het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische rebellen vochten tegen het Oekraïense regeringsleger. Door de ramp kwamen 298 burgers om, onder wie 196 Nederlanders. De strijdende partijen beschuldigen elkaar van het neerschieten van het passagierstoestel, al dan niet met voorbedachten rade.

Oekraïense straaljager

De Russen hielden aanvankelijk vol dat het een Oekraïense straaljager is geweest die vlucht MH17 heeft neergeschoten, ondanks zich opstapelend bewijs dat in de richting van de rebellen en het Russische leger wijst. Sinds enkele maanden wijzen Russische generaals en wapenproducenten ook in de richting van een BUK-raket, die dan niet door de rebellen maar door het Oekraïense leger zou zijn afgevuurd.

De meeste westerse regeringsleiders mijden Moskou sinds de annexatie van de Krim, de oorlog in Oekraïne en het neerhalen van de MH17. Moskou is vooral verbolgen dat veel westerse landen de viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog vorige maand in Moskou voorbij lieten gaan vanwege de politieke spanningen.

Naast de MH17 en de oorlog in Oekraïne is tijd ingeruimd voor overleg over het inreisverbod voor drie Nederlandse parlementariërs 'Ik ben het niet eens met het instellen van deze lijst. Ik heb aangedrongen op volledige transparantie en een bezwaarmogelijkheid voor personen die op de lijst staan.' Lavrov en Koenders spraken ook over de situatie in Oost-Oekraïne en Syrië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden