Minister kan plenair spoeddebat in Kamer niet voorkomen; Wijers verliest slag in Securitel-debat

Nog maar een halve dag na de NOVA-uitzending over de gevolgen van het Securitel-arrest voor de Nederlandse rechtsorde grijpt D66-minister Wijers van Economische Zaken de telefoon....

MILJA DE ZWART

Van onze verslaggeefster

Milja de Zwart

DEN HAAG

Het voorval typeert de verwarde pogingen van Wijers om greep te houden op het proces. Hij is blijkbaar vergeten dat de Tweede Kamer haar agenda niet laat bepalen door het kabinet, dat zij tenslotte zonder last en ruggespraak controleert. Maar de gebeurtenis is ook de opmaat voor een politiek steekspel tussen de regeringsfracties en de oppositiepartijen met een plenair spoeddebat als inzet.

Dinsdagmiddag om half zes is de uitkomst 1-0 voor de oppositie. Het algemeen overleg, dat Tielens in samenspraak met commissievoorzitter Henk Vos (PvdA) op dinsdagavond heeft geboekt, is dan vervangen door een schriftelijke vragenronde (oogst: honderd vragen).

Vanavond volgt een plenair debat met Wijers en zijn partijgenoot minister Sorgdrager van Justitie. Precies wat Wijers wilde voorkomen. Er staat nogal wat op het spel voor hem. De Kamer vraagt zich af of Wijers haar wel tijdig en volledig heeft ingelicht.

Economische Zaken weet al langer dat NOVA op onderzoek was. De programmamakers hebben een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur gedaan om documenten over het Securitel-arrest te krijgen. Vorige week woensdag wordt hun verzoek afgewezen. Diezelfde dag schrijft Wijers een summier briefje over de kwestie aan de Tweede Kamer.

Door dat briefje komt de Securitel-zaak officieel 'in procedure'. Kamerleden mogen er dan geen schriftelijke of mondelinge vragen meer over stellen. Ook een spoeddebat is uitgesloten. Wie iets op zijn lever heeft over de kwestie moet zijn gram halen in een algemeen overleg. Veel ruimte voor debat biedt zo'n overleg niet, want er is weinig tijd en interrupties zijn niet toegestaan.

Wijers' strategie mislukt echter onder druk van de publiciteit, die veel nieuwe feiten oplevert. Vrijdag poogt de minister nog SP-leider Jan Marijnissen van zijn voornemen af te brengen om een spoeddebat aan te vragen. Maar Marijnissen behoudt zich alle rechten voor.

Tegen die achtergrond voltrekt zich dinsdag een venijnig debatje tussen CDA-kamerlid Hans Hillen en commissievoorziter Vos. Tussen neus en lippen door kaart Hillen de machinaties aan: 'Het algemeen overleg dat door de heer Vos voor vandaag op verzoek van de heer Wijers is geagendeerd...' Vos reageert gebeten: 'Voorzitter! Het wordt nu een beetje te gek. Als Hillen spelletjes veronderstelt, neemt hij dat nu terug.'

In de aansluitende procedurevergadering van de commissie Economische Zaken kankert Vos zo lang na, dat de commissieleden vrezen voor zijn toch al zwakke hart. Vos vindt dat Hillen hem vals heeft beschuldigd en dat kamervoorzitter Bukman hem geen kans heeft gegeven zich te verweren. Maar als hij als laatste de vergaderzaal verlaat, zegt Vos: 'Opgewonden? Ik niet. Ze maken mij niet gek.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden